ßßß Cookit - przepis na Babka z buraków czerwonych z kremem czekoladowym

Babka z buraków czerwonych z kremem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Zabierałam się za pieczenie tego ciasta i jak ta sójka z wiersza J. Brzechwy nie mogłam się zebrać. A że nie posiadam swojego własnego przepisu, to postanowiłam znaleźć coś w necie. Przewertowałam tyle stron, że chyba już więcej nie ma, a i tak przepisy mi nie odpowiadały. Nie wiem czemu. Czasem chyba po prostu tak jest i już. Więc co zrobić w takiej sytuacji? Ano, wymyślić coś samemu. Tak oto powstało moje własne ciasto buraczane.
Sama nie wiem jak mi smakuje.... coś pomiędzy piernikiem, a ciastem ucieranym, z bardzo intensywnym posmakiem...hmm... sama nie jestem pewna czego. Buraka ogólnie nie czuć, ale po przełknięciu zostaje taki dziwny posmak na kubkach smakowych. I to mnie właśnie najbardziej intryguje, gdyż jest lekko słonawy, a soli nie ma w ogóle w przepisie. Być może jest to posmak imbiru.
No cóż, chcecie, to wypróbujcie i sami oceńcie. Ja na pewno jeszcze będę modyfikować mój przepis, tylko nie wiem z jakim skutkiem:)
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka otrębów pszennych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
2 szklanki startych surowych buraków czerwonych ( 2 średniej wielkości buraki)
Krem czekoladowy:
1/2 pojemnika śmietany 18%
2 pełne łyżeczki kakao
2-3 łyżki cukru
Wykonanie:
Całe jajka ubijam z cukrem na puszysty krem, dodaję olej, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypuję otręby oraz przyprawy, a na końcu dodaję starte buraki. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem i posypuję otrębami. Wykładam ciasto do formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 50 min. Wyjmuję i studzę. Zimne wyjmuję z formy.
Śmietanę mieszam z kakao za pomocą łyżki, dodaję cukier do smaku i gotowe. Kremem można posmarować całą babkę po wierzchu, lub osobno nałożyć na talerzyk przy cieście.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/06/babka-z-buraczkow-czerwonych-z-kremem.html