Cały obiad ma ok.320 kaloriiSkładniki:2 piersi z kurczaka400 g szpinaku świeżego1 puszka pomidorów krojonych2 – 3 pomidory suszone3 ząbki czosnku2 cebule0,5 kg żółtej fasolki szparagowejolej rzepakowyostra papryka w proszkuświeża bazyliaświeże oreganoŚwieża mięta ogrodowapieprzsólkiełki (do ozdoby)Przygotowanie:Fasolkę szparagową obieramy, myjemy i wstawiamy do osolonej wody. Gotujemy aż do miękkości.Na patelnie wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i czekamy aż patelnia się rozgrzeje. W tym czasie kroimy w kosteczkę 1 cebulę oraz 2 ząbki czosnku.Na rozgrzaną patelnię kładziemy pokrojoną cebulę i czekamy aż delikatnie się zarumieni. Następnie dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojonego w drobniutką kostkę. Podsmażamy do momentu aż cebula uzyska złotawy kolor.Umyty i osuszony wcześniej szpinak dodajemy do smażącej się cebuli i czosnku. Warzywa smażymy do momentu aż nadmiar wody trochę odparuje.Tak przygotowany szpinak solimy i pieprzymy do smaku.Do szpinaku dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Tak przygotowany szpinak odstawiamy z gazu i zabieramy się za przygotowanie kurczaka.Piersi kurczaka dokładnie myjemy i obieramy z białej powłoczki. Pierś delikatnie nacinamy po środku robiąc kieszonkę.Następnie kurczaka nacieramy papryką ostrą oraz posypujemy pieprzem i solą.Do przygotowanej kieszonki w kurczaku wkładamy usmażony wcześniej szpinak.Kieszonkę zamykamy za pomocą kilku wykałaczek.Pierś pieczemy w naczyniu żaroodpornym temperaturze 180 °C przez ok. 25 min. Po upieczeniu z kurczaka wyjmujemy wykałaczki, które nie będą już teraz potrzebne. Piersi kroimy w plastry.Sos pomidorowy:Na patelni podsmażamy 1 cebulę oraz 1 ząbek czosnku. Następnie dodajemy puszkę pomidorów. Dusimy wszystkie składniki ok. 3 min.Następnie dodajmy świeże zioła: bazylia, oregano, mięta oraz przyprawy: pieprz i sól.Kurczaka podajemy z fasolką.Sos możemy podać w oddzielnym naczynku lub polać bezpośrednio na fasolkę.Do ozdoby możemy położyć na talerzu kiełki. Ja użyłam kiełków lucerny.SMACZNIE I LEKKO !