ßßß Cookit - przepis na Kurczak z kieszonką szpinakową podawany z fasolką szparagową

Kurczak z kieszonką szpinakową podawany z fasolką szparagową

nazwa

Wykonanie

Cały obiad ma ok.320 kalorii
Składniki:
2 piersi z kurczaka
400 g szpinaku świeżego
1 puszka pomidorów krojonych
2 – 3 pomidory suszone
3 ząbki czosnku
2 cebule
0,5 kg żółtej fasolki szparagowej
olej rzepakowy
ostra papryka w proszku
świeża bazylia
świeże oregano
Świeża mięta ogrodowa
pieprz
sól
kiełki (do ozdoby)
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową obieramy, myjemy i wstawiamy do osolonej wody. Gotujemy aż do miękkości.
Na patelnie wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i czekamy aż patelnia się rozgrzeje. W tym czasie kroimy w kosteczkę 1 cebulę oraz 2 ząbki czosnku.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy pokrojoną cebulę i czekamy aż delikatnie się zarumieni. Następnie dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojonego w drobniutką kostkę. Podsmażamy do momentu aż cebula uzyska złotawy kolor.
Umyty i osuszony wcześniej szpinak dodajemy do smażącej się cebuli i czosnku. Warzywa smażymy do momentu aż nadmiar wody trochę odparuje.
Tak przygotowany szpinak solimy i pieprzymy do smaku.
Do szpinaku dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Tak przygotowany szpinak odstawiamy z gazu i zabieramy się za przygotowanie kurczaka.
Piersi kurczaka dokładnie myjemy i obieramy z białej powłoczki. Pierś delikatnie nacinamy po środku robiąc kieszonkę.
Następnie kurczaka nacieramy papryką ostrą oraz posypujemy pieprzem i solą.
Do przygotowanej kieszonki w kurczaku wkładamy usmażony wcześniej szpinak.
Kieszonkę zamykamy za pomocą kilku wykałaczek.
Pierś pieczemy w naczyniu żaroodpornym temperaturze 180 °C przez ok. 25 min. Po upieczeniu z kurczaka wyjmujemy wykałaczki, które nie będą już teraz potrzebne. Piersi kroimy w plastry.
Sos pomidorowy:
Na patelni podsmażamy 1 cebulę oraz 1 ząbek czosnku. Następnie dodajemy puszkę pomidorów. Dusimy wszystkie składniki ok. 3 min.
Następnie dodajmy świeże zioła: bazylia, oregano, mięta oraz przyprawy: pieprz i sól.
Kurczaka podajemy z fasolką.Sos możemy podać w oddzielnym naczynku lub polać bezpośrednio na fasolkę.Do ozdoby możemy położyć na talerzu kiełki. Ja użyłam kiełków lucerny.
SMACZNIE I LEKKO !
Źródło:http://ourlittlepassion.blogspot.com/2012/08/kurczak-z-kieszonka-szpinakowa-podawany.html