ßßß
Kotleciki te to moja własna wariacja orientalnych gołąbków na parze;) Jest bardzo smaczna. Wykorzystałam do nich ostry sos pomidorowy z pieprzem syczuańskim. Polecam szczególnie możemy go zakupić gotowego firmy Blue Dragon. Danie to jest bardzo sycące, delikatne i lubiane przez dzieci;)
Składniki:Ugotowany al dente, osolony ryżmięso mielone z kurczakamarchewświeża cebula, czosnek i imbirpieczarki lub grzybki mung (grzybki mung musimy namoczyć i ugotować)porbambus w opcji drugiej: szpinak( zdjęcie poniżej)przyprawy: ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sojowy, pieprz czarny i biały, papryczka chili
Wszystkie proporcje potrawy w zależności od naszych upodobań - u mnie: 0,4kg mięsa mielonego, pół szklanki nieugotowanego ryżu, 1 duża marchew, średnia cebula, 4 ząbki czosnku, 2 cm imbiru, 6 pieczarek, 3 cm poru - zielona końcówka, 3 łyżki pasków bambusa;)
Przygotowanie:Ja zmieliłam mięso z cebulą, czosnkiem i 1cm imbiru, ale możemy także drobno pokroić poszczególne składniki;)Ugotowany i ostudzony ryż dodajemy do mięsa. Cebulę czosnek i imbir przygotowujemy jak wyżej. Marchew ścieramy na tarce. Pozostały 1cm imbiru, pieczarki, por oraz bambus kroimy na cienkie paseczki. W drugie opcji dodajemy dodatkowo szpinak w liściach. Doprawiamy dość mocno (ryż i mięso wchłaniają sporo przypraw). Jeśli konsystencja kotlecików jest za luźna dodajemy 1 płaską łyżkę mąki kukurydzianej;) Jeśli lubimy ostre przyprawy możemy dodać drobno pokrojoną świeżą papryczkę chili;) Doda ostrości i kolorytu daniu;) Oczywiście możemy próbować i dodawać dużo różnych innych przypraw oraz składników....ogranicza nas tylko fantazja...polecam dodać odrobinę posiekanej kapusty pekińskiej;)) Kotleciki są lekkie i delikatne, ale dzięki imbirowi czuć w nich świeżość, a sos ostry - idealny kontrast;) Smacznego!Całość gotujemy na parze do 20 minut.Sposoby gotowania na parze znajdziecie tutaj
Jeśli chcemy sami zrobić sos powinniśmy użyć domowego sosu pomidorowego z pomidorów z puszki ala napoliPolecam także inny przepis "Na parze" aromatycznego kurczaka faszerowanego szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą;))