Wykonanie
Kotleciki te to moja własna wariacja orientalnych gołąbków na parze;) Jest bardzo smaczna. Wykorzystałam do nich ostry
sos pomidorowy z
pieprzem syczuańskim. Polecam szczególnie możemy go zakupić gotowego firmy Blue Dragon. Danie to jest bardzo sycące, delikatne i lubiane przez dzieci;)
Składniki:Ugotowany al dente, osolony
ryżmięso mielone z
kurczakamarchewświeża
cebula,
czosnek i
imbirpieczarki lub
grzybki mung (
grzybki mung musimy namoczyć i ugotować)
porbambus w opcji drugiej:
szpinak( zdjęcie poniżej)
przyprawy:
ocet ryżowy,
olej sezamowy,
sos sojowy,
pieprz czarny i biały,
papryczka chiliWszystkie proporcje potrawy w zależności od naszych upodobań - u mnie: 0,4kg
mięsa mielonego, pół szklanki nieugotowanego
ryżu, 1 duża
marchew, średnia
cebula, 4 ząbki
czosnku, 2 cm
imbiru, 6
pieczarek, 3 cm
poru - zielona końcówka, 3 łyżki pasków
bambusa;)
Przygotowanie:Ja zmieliłam
mięso z
cebulą,
czosnkiem i 1cm
imbiru, ale możemy także drobno pokroić poszczególne składniki;)Ugotowany i ostudzony
ryż dodajemy do
mięsa.
Cebulę czosnek i
imbir przygotowujemy jak wyżej.
Marchew ścieramy na tarce. Pozostały 1cm
imbiru,
pieczarki,
por oraz
bambus kroimy na cienkie paseczki. W drugie opcji dodajemy dodatkowo
szpinak w liściach. Doprawiamy dość mocno (
ryż i
mięso wchłaniają sporo przypraw). Jeśli konsystencja kotlecików jest za luźna dodajemy 1 płaską łyżkę
mąki kukurydzianej;) Jeśli lubimy ostre
przyprawy możemy dodać drobno pokrojoną świeżą
papryczkę chili;)
Doda ostrości i kolorytu daniu;) Oczywiście możemy próbować i dodawać dużo różnych innych przypraw oraz składników....ogranicza nas tylko fantazja...polecam dodać odrobinę posiekanej
kapusty pekińskiej;)) Kotleciki są lekkie i delikatne, ale dzięki imbirowi czuć w nich świeżość, a sos ostry - idealny kontrast;) Smacznego!Całość gotujemy na parze do 20 minut.Sposoby gotowania na parze znajdziecie tutaj
Jeśli chcemy sami zrobić sos powinniśmy użyć domowego
sosu pomidorowego z
pomidorów z puszki ala
napoliPolecam także inny przepis "Na parze" aromatycznego
kurczaka faszerowanego
szpinakiem,
suszonymi pomidorami i
mozzarellą;))