ßßß Cookit - przepis na Pasta mięsna na czarną godzinę

Pasta mięsna na czarną godzinę

nazwa

Wykonanie

< Kopenhaga – rekomendacja Hotel Comfort Vesterbro
Tajlandia – Phi Phi Island >
Pasta mięsna na czarną godzinę
Pasta na czarną godzinę czyli duża ilość pasty, którą pakujemy do pojemniczków na 1 osobę i wrzucamy do zamrażarki. W chwilach kryzysu kulinarnego.
Kiedy wiemy że nie będziemy mieć czasu danego dnia przygotować coś do jedzenia w domu a wrócimy głodni jak bezpański pies. Taka pasta ratuje nam wielkie spusztoszenie w brzuchu.
Rano można taki pojemniczek wyjąć z zamrażarki a wieczorem tylko podgrzać. Jeśli zapomnimy wyciągnąć rano pasty to nic strasznego, po prostu wkładamy pojemnik do miski z wrzątkiem i czekamy aż trochę puści, reszta dojdzie na patelni. W tym czasie gotujemy makaron, co zajmie też małą chwilę.
Z podanych proporcji wyszło mi 6 porcji dla 1 osoby, ale jedną zjadłam od razu na obiad, resztę poporcjowałam i do zamrażary. Mogę mieć 5 razy czarną godzinę .
Lubię mieć coś w zamrażarce na zapas. Nie dla mnie mrożonki ze sklepów, wolę głodować.
Składniki na 6 średnich pudełeczek :
850 gram mięsa mielonego mieszanego
* u mnie pół wołowego chudego i pół drobiowego
2 słoiczki po 350 ml sosu pomidorowego
*jakikolwiek pomidorowy będzie super
2 cebule
500 gram pieczarek
2 ząbki czosnku
szczypior do posypania
przyprawy dowolne
*u mnie sos sojowy,pieprz, oregano
Wykonanie
Cebulę kroję w kostkę lub piórka i przysmażam aż się zrumieni na oleju kokosowym. *możecie użyc takiego tłuszczu jakiego używacie w kuchni. Kiedy cebula się zrumieni dokładam mięso.Najpierw dodaję jeden gatunek mięsa i przysmażam a następnie durgi gatunek mięsa i przysmażam wszystko aż będzie usmażone.Wtedy też dorzucam wyciśnięty przez praskę czosnek. Na drugiej patelni przysmażam pokrojone w plastry pieczarki. Robię to na dwie raty. Pieczarki przysmażam na tłuszczu. Następnie wrzucam je na sito aby ociekły z puszczonej wody. *Pieczarki puszczają bardzo dużo czarnej wody. Sosy pomidorowe wlewam do gara z mięsem, mieszam i doprawiam sos, smakuję i ewent. dokładam przypraw. Pieczarki dorzucam do gara z sosem. Mieszam. Wrzucam posiekany szczypior. Gotuję w międzyczasie też makaron np. rurki . Gotowe !
About Gosia Drohomirecka
View all posts by Gosia Drohomirecka >
< Kopenhaga – rekomendacja Hotel Comfort Vesterbro
Tajlandia – Phi Phi Island >
Źródło:http://panikucharka.pl/dania-obiadowe/pasta-miesna-na-czarna-godzine