Wykonanie
< Kopenhaga – rekomendacja Hotel Comfort VesterbroTajlandia – Phi Phi Island >Pasta
mięsna na czarną godzinę
Pasta na czarną godzinę czyli duża ilość pasty, którą pakujemy do pojemniczków na 1 osobę i wrzucamy do zamrażarki. W chwilach kryzysu kulinarnego.Kiedy wiemy że nie będziemy
mieć czasu danego dnia przygotować coś do jedzenia w domu a wrócimy głodni jak bezpański
pies. Taka pasta ratuje nam wielkie spusztoszenie w brzuchu.Rano można taki pojemniczek wyjąć z zamrażarki a wieczorem tylko podgrzać. Jeśli zapomnimy wyciągnąć rano pasty to nic strasznego, po prostu wkładamy pojemnik do miski z wrzątkiem i czekamy aż trochę puści, reszta dojdzie na patelni. W tym czasie gotujemy
makaron, co zajmie też małą chwilę.Z podanych proporcji wyszło mi 6 porcji dla 1 osoby, ale jedną zjadłam od razu na obiad, resztę poporcjowałam i do zamrażary.
Mogę mieć 5
razy czarną godzinę .Lubię
mieć coś w zamrażarce na zapas. Nie dla mnie mrożonki ze sklepów, wolę głodować.
Składniki na 6 średnich pudełeczek :850 gram
mięsa mielonego mieszanego* u mnie pół wołowego chudego i pół drobiowego2 słoiczki po 350 ml
sosu pomidorowego*jakikolwiek
pomidorowy będzie super2
cebule500 gram
pieczarek2 ząbki
czosnkuszczypior do posypania
przyprawy dowolne*u mnie
sos sojowy,
pieprz,
oreganoWykonanie
Cebulę kroję w kostkę lub piórka i przysmażam aż się zrumieni na
oleju kokosowym. *możecie użyc takiego tłuszczu jakiego używacie w kuchni. Kiedy
cebula się zrumieni dokładam
mięso.Najpierw dodaję jeden gatunek
mięsa i przysmażam a następnie durgi gatunek
mięsa i przysmażam wszystko aż będzie usmażone.Wtedy też dorzucam wyciśnięty przez praskę
czosnek. Na drugiej patelni przysmażam pokrojone w plastry
pieczarki. Robię to na dwie raty.
Pieczarki przysmażam na tłuszczu. Następnie wrzucam je na sito aby ociekły z puszczonej
wody. *
Pieczarki puszczają bardzo dużo czarnej
wody.
Sosy pomidorowe wlewam do gara z
mięsem, mieszam i doprawiam sos, smakuję i ewent. dokładam przypraw.
Pieczarki dorzucam do gara z sosem. Mieszam. Wrzucam posiekany
szczypior. Gotuję w międzyczasie też
makaron np. rurki . Gotowe !
About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Kopenhaga – rekomendacja Hotel Comfort VesterbroTajlandia – Phi Phi Island >