Wykonanie
By MagicPot, 2 kwietnia 2016(1 głosów: 5 , 00 na 5)Loading...Przedwczoraj na obiad miała być tortilla,
potem z braku czasu zmieniłam zdanie na spaghetti, lecz nadal nie byłam pewna co mam przygotować. Mój najstarszy mężczyzna zaoferował pomoc i podzieliliśmy się
mięsem mielonym – mój mężczyza przygotował spaghetti a ja przygotowałam ostre nadzienie do tortilli. Oboje jednocześnie przystąpiliśmy do pracy i przygotowanie spaghetti jak i nadzienia do tortilli zajęło tyle samo czasu, tj. około 30 minut.Z poniższej ilości przygotowałam 7 tortilli z 2 czubatymi łyżkami nadzienia.350g
mięsa mielonego – ja przygotowywałam na
mięsie mielonym wieprzowympuszka całych
pomidorów w sosie własnympół puszki
białej fasoli w
sosie pomidorowym100g
pieczarekdwie mniejsze
cebuledwie małe słodkie papryczki – mogą być ostredwa ząbki
czosnku100g
sera żółtego ja wykorzystałam mieszankę
chedara i
mozzarellimasłopęczek świeżej
natki pietruszkiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
chili w proszku,
pieprz cayenne,
czosnek granulowany,
kmin,
oregano,
kurkumaW pierwszej kolejności przygotowałam dwie patelnie: większą i mniejszą.Na większej patelni rozgrzałam niedużo
oleju i dodałam łyżkę
masła. Gdy
olej z
masłem się wymieszały, włożyłam
mięso mielone i smażyłam na średnim ogniu (3 na 6-cio stopniowej skali) by
woda z
mięsa odparowała.Na drugiej patelni rozgrzałam dwie łyżki
masła.
Pieczarki posiekałam na mniejsze kawałki i wrzuciłam na rozgrzane
masło.
Cebule drobno posiekałam i dorzuciłam do patelni z
pieczarkami. Wszystko podsmażyłam także na średnim ogniu.Podsmażoną
cebulę z
pieczarkami przerzuciłam na patelnię z
mięsem.Doprawiłam
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym.Następnie dołożyłam pół puszki
białej fasolki i całą puszkę
pomidorów z puszki wraz z całym
sosem pomidorowym.Przy użyciu drewnianej łyżki ugniotłam
pomidory na mniejsze kawałki.Wszystko zostawiłam na patelni aby się razem podsmażyło a nadmiar
wody odparował.Następnie poszatkowałam papryczki na mniejsze, ale nie za małe kawałki i dorzuciłam do
mięsa.Nie zapomnijcie zamieszać na patelni od czasu do czasu.Tuż przed przyprawieniem dodałam przeciśnięty przez praskę oba
czosnki.Następnie dodałam
przyprawy: pół łyżeczki sproszkowanego
chili (fani ostrych dań mogą dodać nawet całą łyżeczkę), szczyptę
pieprzu cayenne, szczyptę
czosnku granulowanego, szczyptę
kminu i
oregano. Wszystko dokładnie wymieszałam.Listki z pęczku
natki pietruszki rękoma
porwałam na małe kawałki i dodałam do
mięsa. Oczywiście wszystko znów dokładnie wymieszałam.Gdy sos był gesty, ściągnęłam patelnię z kuchenki.Na tarce z dużymi oczkami starłam
ser żółty.Naszykowałam płaty tortilli i łyżką nakładałam po dwie łyżki
mięsa i z wierzchu obsypywałam
serem żółtym i zwinęłam do środka płat tortilli.Zamiast płatów tortilli można podać z
ryżem jako potrawkę.Pozostałe płaty tak samo przygotowałam i odstawiłam do przestygnięcie – następnego dnia jechaliśmy na wycieczkę i tuż przed wyjściem odgrzaliśmy tortillę na patelni, zapakowaliśmy do plastikowych pojemników, które następnie owinęliśmy gazetami i reklamówką i schowaliśmy do plecaka. Po
trzech godzinach od wyruszenia z domu tortille były wciąż ciepłe i miło się je zjadało na ławce w parku. By złagocić osrty smak nadzienia, maczaliśmy tortille w dipie czoskowym .Smacznego!Polecam przepisy na sosy do tortilli:Polecam inne przepisy na
mięsne dania: