lasagna z niespodzianką.przepis na pięć-sześć porcjiblacha do pieczenia 24x34 cm600 gram ravioli z nadzieniem - tutaj włoska kiełbasa w pikantnym sosie arrabiata500 gram wędzonego boczku - zmielonego na grubych oczkach3 cebule5-6 ząbków czosnku2 puszki pomidorów - zblendowanychsos beszamelowy100 gram startego sera żółtego lub sera mozzarellakilka gałązek rozmaryny1 garść świeżego tymiankusól , cukier i pieprz do smakuSOS BESZAMELOWY500 ml mleka2 łyżki masła3 łyżki mąki pszennejsól ,pieprz i gałka muszkatołowa do smakuMasło rozpuścić na małym ogniu w rondlu następnie wsypać mąkę i mieszać rózgą żeby nie zrobiły się grudki i zasmażać do bardzo jasnego brązowego koloru . Dolać mleko i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia - gotować około 2 minut - ciągle mieszając ponieważ beszamel lubi się przypalać . Zdjąć z ognia i doprawić do smaku.SOS POMIDOROWYCebulę pokroić w piórka i smażyć na złoty kolor następnie dodać pomidory oraz przyprawy - chwile dusić na wolnym ogniu. Jeżeli boczek jest słony można pominąć w sosie pomidorowymsól.LASAGNEBoczek smażymy razem z cebulą pokrojoną w grubą kostkę - odstawiamy .Na blaszkę wylewamy 1/3 sosu beszamelowego i rozsmarowujemy łyżka po całej powierzchni następnie posypujemy 1/3 częścią sera i układamy połowe ravioli - ja ich wcześniej nie gotowałam ponieważ czas gotowania to tylko 5 minut , na to wylewamy połowę sosu pomidorowego na to połowa boczku - i następnie sos beszamelowy i kolejne składniki w takiej kolejności jak wcześniej na samą górę dajemy trzecią część sosu beszamelowego i sera . Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z termoobiegiem na 60 minut , 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy folię i dopiekamy bez .Smacznego :)