ßßß
Ukochany deser .BISZKOPTforma 34 x 24 cm6 jajek - oddzielić białka od żółtek6 łyżek mąki pszennej6 łyżek cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliBiałka ubijamy mikserem na sztywna pianę następnie wsypujemy po łyżce cukru i ubijamy do rozpuszczenia/utarcia cukru . Do masy dodajemy żółtka i dalej ucieramy . Na koniec dodajemy przesiana mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy rózgą. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą .Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni z termoobiegiem około 30-40 minut do suchego patyczka.Gdy biszkopt wystygnie wycinamy kształt foremką w kształcie serduszka.
MASA JAGODOWA50 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudrupół szklanki jagód świeżych lub mrożonychesencja waniliowa1 łyżka żelatynyJagody blendujemy, żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody , śmietanę ubijamy z cukrem na koniec dodając jagody i przestygniętą żelatynę delikatnie mieszając . Gotową masą dekorujemy torcik.
KREM ŚMIETANKOWY50 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudruesencja waniliowaŚmietanę ubijamy z cukrem dodając wanilię .GALARETKA JAGODOWApół szklanki jagód - świeżych albo mrożonych3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej 1/4 szklance wrzącej wody2 łyżeczki cukru pudruJagody blendujemy z cukrem , następnie dodajemy przestygniętą żelatynę i wlewamy galaretkę na wykrojony biszkopt który jest nadal w foremce i wkładamy do lodówki do zastygnięcia . Gdy zastygnie nakładamy krem śmietanowy oraz masę jagodową. Dekorujemy truskawką , skórką z cytryny oraz cukrem pudrem.DODATKOWOtruskawkastarta skórka z cytryny.cukier puder
Smacznego;)