Wyuzdania drugi etap .Jak pisałam we wczorajszym poście o biszkopcie , tak i dziś wspomnę ze można upiec mały biszkopt na ten torcik , albo upiec większy i zrobić kilka albo kilka wersji :)BISZKOPTforma 34 x 24 cm6 jajek - oddzielić białka od żółtek6 łyżek mąki pszennej6 łyżek cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliBiałka ubijamy mikserem na sztywna pianę następnie wsypujemy po łyżce cukru i ubijamy do rozpuszczenia/utarcia cukru . Do masy dodajemy żółtka i dalej ucieramy . Na koniec dodajemy przesiana mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy rózgą. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą .Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni z termoobiegiem około 30-40 minut do suchego patyczka.Gdy biszkopt wystygnie wycinamy kształt prostokątnego torcika nożem o wymiarach 8 cm na 4 cm . Oczywiście możesz wyciąć wielkość jaka ci odpowiada .KREM ŚMIETANKOWY50 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudruesencja waniliowaŚmietanę ubijamy z cukrem dodając wanilię .DODATKOWO DO DEKORACJIkilka jagód oraz truskawek1 łyżka startej czekolady1 łyżeczka startej skórki z cytrynycukier puderPo wykrojeniu prostokątnego torcika dzielimy go na trzy części na jednej kładziemy krem , następnie biszkopt znów krem i biszkopt . Górną i boczne części biszkoptu dekorujemy resztą śmietany , owocami ,starta czekoladą,skórką z cytryny oraz cukrem pudrem .Czekoladę wysypałam na talerz , po czym delikatnie nożem "popchnęłam" ją w kierunku ciasta i tak powstała piekna dekoracja .Smacznego :)