Wykonanie
Standard TAK!Pychota TAK!Prościzna zdecydowanie TAK ! oczywiście też wolę tradycyjne zawinięte , ale - no zawsze jest jakieś ale heheh tradycyjnie poszłam do sklepu i nie dostałam wystarczająco podniecającej mnie głowy
kapusty , więc kupiłam jaka była i stworzyłam tradycyjnie oszukane gołąbki - również pyszne :)
NA GOŁĄBKI400 gram poszatkowanej
kapusty500 gram
mięsa wolowo-wieprzowego mielonego1 szklanka
ryżu - nie ugotowanego1 większa
cebula1
jajkosól do smaku
pieprz do smaku
bułka tartaoliva albo
olej do obsmażaniaNA
SOS POMIDOROWY2 puszki
pomidorów zblendowanych2 łyżki
koncentratu pomidorowego1/2 szklanki
bulionu3 łyżki
mąki1/2 szklanki
śmietany kremówki ( w tym wypadku była lacto free- bez laktozy)5 łyżek
olivysól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
Gotujemy
ryż w 1 i 1/2 szklance
wody z dodatkiem
soli - odstawiamy do wystygnięcia.
Kapustę wrzucamy na gotującą się
wodę na jakieś 3 minuty by sie sparzyła ( nie polecam dawać surowej
kapusty do gołąbków bo czesto się nie dogotowuje i jest twarda) , odsączamy i zostawiamy do wystygnięcia , następnie drobno kroimy. Do miski z
ryżem dodajemy
kapustę ,
mięso mielone ,
cebulę zrumienioną na złoty kolor ,
jajko oraz
przyprawy chwilę wyrabiamy , formujemy gołąbki według uznania , obtaczamy w
bułce tartej i smażymy z dwóch stron na złoty kolor około 2 minut na każdą stronę . Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 40 minut.Gdy gołąbki "dochodzą" można się wziąść za przygotowanie sosu.Do garnka wylewamy
olive i dodajemy
mąkę robiąc zasmażkę , dodajemy
pomidory , koncentrat oraz
bulion - doprowadzamy do wrzątku i gotujemy około 5 minut , przyprawiamy do smaku i dodajemy
śmietanę.Sosem polewamy gołabki i jemy :)
Smacznego:)