ßßß
Standard TAK!Pychota TAK!Prościzna zdecydowanie TAK ! oczywiście też wolę tradycyjne zawinięte , ale - no zawsze jest jakieś ale heheh tradycyjnie poszłam do sklepu i nie dostałam wystarczająco podniecającej mnie głowy kapusty , więc kupiłam jaka była i stworzyłam tradycyjnie oszukane gołąbki - również pyszne :)
NA GOŁĄBKI400 gram poszatkowanej kapusty500 gram mięsa wolowo-wieprzowego mielonego1 szklanka ryżu - nie ugotowanego1 większa cebula1 jajkosól do smakupieprz do smakubułka tartaoliva albo olej do obsmażaniaNA SOS POMIDOROWY2 puszki pomidorów zblendowanych2 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 szklanki bulionu3 łyżki mąki1/2 szklanki śmietany kremówki ( w tym wypadku była lacto free- bez laktozy)5 łyżek olivysól do smakupieprz do smakucukier do smaku
Gotujemy ryż w 1 i 1/2 szklance wody z dodatkiem soli - odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę wrzucamy na gotującą się wodę na jakieś 3 minuty by sie sparzyła ( nie polecam dawać surowej kapusty do gołąbków bo czesto się nie dogotowuje i jest twarda) , odsączamy i zostawiamy do wystygnięcia , następnie drobno kroimy. Do miski z ryżem dodajemy kapustę , mięso mielone , cebulę zrumienioną na złoty kolor , jajko oraz przyprawy chwilę wyrabiamy , formujemy gołąbki według uznania , obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na złoty kolor około 2 minut na każdą stronę . Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 40 minut.Gdy gołąbki "dochodzą" można się wziąść za przygotowanie sosu.Do garnka wylewamy olive i dodajemy mąkę robiąc zasmażkę , dodajemy pomidory , koncentrat oraz bulion - doprowadzamy do wrzątku i gotujemy około 5 minut , przyprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę.Sosem polewamy gołabki i jemy :)
Smacznego:)