ßßß
Składniki na dwa spore półmiski (na zdjęciach jest tylko propozycja podania, w rzeczywistości sałatki wyjdzie sporo):pęczek świeżego szczypiorkupuszka kukurydzy konserwowej3 świeże pomidoryzielony ogórek szklarniowy - dorodna sztuka, duża (lub dwa mniejsze)80 dag filetów z piersi kurczakaprzyprawa gyrosłyżka oleju do podsmażenia mięsaśredniej wielkości kapusta pekińskaszklanka gęstego jogurtu naturalnego2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego do sosu - lub więcej wg. gustusól i pieprz, oraz szczypta pieprzu cayenne (po szczypcie)Wykonanie:Kapustę poszatkować dość drobno, na kawałki o długości 2-3 cm. Posolić delikatnie. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę. Pomidory umyć, usunąć resztki gałązek, pokroić w kostkę, odcisnąć z nadmiaru soku. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szczypiorek umyć, posiekać.Mięso pokroić na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, dodać przyprawy, łyżkę lub dwie. Próbować, regulować smak ( w zależności od firmy przyprawy są ostrzejsze lub łagodniejsze). Smażyć około 5-10 minut, tak by mięso nie było surowe w środku. Ostawić do przestygnięcia.Do jogurtu dodać czosnek granulowany (pamiętajcie że sos z czasem nabiera wyrazistości, przegryzą się), sól, pieprz i cayenne. Dokładnie połączyć.W półmiskach układać kolejno (dzielić składniki na pół jeżeli chcecie zrobić dwie porcje) :- pierwsza warstwa kapusty pekińskiej,- warstwa mięsa- sos czosnkowy- kukurydza- ogórki- szczypior- pomidor- druga warstwa kapusty pekińskiejSałatka najlepsza jest, kiedy jest podana bezpośrednio po przygotowaniu, ze względu na kapustę pekińską, oraz świeże warzywa. Kapusta po posoleniu mięknie i jeżeli sałatka będzie długo stała może podejść sokami warzywnymi.Smacznego! :)