ßßß
Składniki na 4 - 5 porcji:80 dag mięsa wieprzowego np. łopatkowego2 duże cebule100 g suszonych pomidorów2 duże marchewki2 świeże czerwone papryki (można dać też jedną ostrą papryczkę)łyżka czosnku w płatkach lub 2 bardzo drobniutko posiekane świeże ząbki2 łyżki suszonej bazyliisól i pieprzszczypta zmielonej ostrej papryki wędzonej (lub zwykłej)garść suszonych leśnych grzybówtłuszcz to podsmażenia mięsa - smalec250 ml gorącego bulionu do podlania - warto zostawiać sobie od obiadu rosół, można go z powodzeniem mrozić, podkreśla smak potraw. Jeżeli nie masz aktualnie możesz zagotować w rondelku wodę z ziołami (natka pietruszki, natka selera, 2 gałązki lubczyku) lub dać po prostu gorącą wodę.Wykonanie:Mięso umyć, usunąć niepotrzebne błonki. Pokroić je w kostkę o wielkości około 2x2 cm. Marchew umyć. Podzielić na 3 części, jedną część pokroić w kostkę natomiast dwie pozostałe zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryki oczyścić z nasion, pokroić w kostkę lub paseczki. Suszone grzyby przepłukać pod bieżącą wodą. Cebulę obrać i posiekać na bardzo cienkie talarki, posolić by zmiękła. Pomidory suszone w miarę możliwości zetrzeć na tarce lub bardzo drobniutko posiekać.Na dużej głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso. Dość mocno je zrumienić. Dodać cebulkę oraz suszone pomidory, czosnek oraz bazylię. Podsmażać aż cebulka się zeszkli. Po tym czasie podlać całość gorącym bulionem, ostrożnie by się nie poparzyć. Dołożyć marchew oraz suszone grzyby. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 30-40 minut, tak by marchew była miękka, częściowo rozgotowana (ta tarta część) . Po tym czasie zdjąć na 10 minut z ognia. Pozwolić przestygnąć. Posolić według uznania.Dlaczego napisałam by zestawić z ognia? Kolejnym krokiem jest dodanie świeżej papryki. Jeżeli dodamy ją na gotujący się gulasz, warzywo zrobi się gorzkie w smaku . Zapewne wiele razy zdarzyła się Wam taka kuchenna wpadka w daniach jednogarnkowych, prawda? ;) Tak się dzieję kiedy papryka trafia wrzątek.A więc dodajemy paprykę, dosypujemy szczyptę ostrej papryki w proszku, oraz pieprzu. Wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, i dusimy na małej mocy palnika jeszcze 10-15 minut, by papryka zrobiła się miękka.Jeżeli gulasz jest zbyt gęsty według Waszego gustu, można go jeszcze nieco rozrzedzić. Ja jednak lubię go w takiej gęstej postaci. Często robię go więcej, po czym mrożę i wyciągam w leniwy dzień.Smacznego! :)