Wykonanie
Bardzo lubię pączki, szczególnie na Tłusty Czwartek. Zawsze wyszukuje opcje szybkie w wykonaniu,
póki co mam małe dzieci i niestety nie
mogę pozwolić sobie na kilkugodzinne prace w kuchni. Przepis ze starego zeszytu mojej babci - nigdzie nie znalazłam takich pączków w internecie. Szkoda, że ich nie ma, bo to na prawdę szybka wersja (całość zajmie nam około 50 minut). Jest pełno przepisów i na mini i duże, i na wiedeńskie pączki ale tych ani
widu ani słychu.Co najciekawsze - dzięki proszkowi do pieczenia nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta a same pączusie wycinamy szklanką. Te pączki w odróżnieniu do tradycyjnych drożdżowców są wilgotne i jednocześnie kruche a nie podobne do
bułek w wersji na na słodko. Różnica w smaku jest spora, w zasadzie można powiedzieć że to coś pomiędzy pączkiem a
ciastkiem .

Składniki około 40 sztuk: na ciasto:1 kg
mąki pszennej tortowej (użyłam typ 450) plus troszkę na podsypanie1 kostka
margaryny ( wg. babci)1
proszek do pieczenia (trzeba dać - nie czuć go wcale po usmażeniu)1 szklanka drobnego
cukru4
jajakieliszek
rumu lub
wódkiszklanka kwaśnej
śmietanyDodatkowo:1 litr
oleju i kostka
smalcu do smażeniasłoiczek dobrego
dżemucukier puder do posypaniaWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużym naczyniu, zagnieść na gładką masę. Ciasto jest zbite, gęste. W konsystencji przypomina ciasto jak na np. tarte. Urywać kawałki i wałkować (można omączyć wałek/stolnice dla ułatwienia ale nie za dużo) na grube placki około 2 cm. Wykrawać szklanką pączki.W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, wkładać pączki. Rumienić z obu stron na mocno złoty kolor. Kiedy przestygną przekroić, przełożyć
dżemem. Posypać obficie
cukrem pudrem.

Zobacz też:- pączki mojej mamy
drożdżowe- mini pączusie
seroweCzekam na Wasze opinie :)Smacznego!