Wykonanie
Propozycja nadaje się dla małych i dużych ze względu na to, że jest pieczona (nie smażona), zawiera znikomą ilość
soli i w dodatku szybka w przygotowaniu :)

Składniki :-
filet z dorsza (dowolna ilość)-
pomidor (lub kilka
pomidorków koktajlowych)-
sok z cytryny-
przyprawa Kamis FitUp do ryb (można zastosować dowolną ulubioną
przyprawę do ryb, ta konkretna zawiera m.in.
trawę cytrynową,
imbir, liście
kolendry),-
sól (wedle uznania)Przygotowanie :1. Filety myję i skrapiam
sokiem z cytryny (jeśli chcecie posolić to jest to odpowiedni moment).2. Oprószam
przyprawą do ryb i odkładam na blaszkę, która jest skropiona
olejem rzepakowym.3. Na wierzch dodaję pokrojone
pomidory (możecie na
pomidory dodać np.
mozarelle).4. Całość zapiekam około 20 minut w temp 180 °C (
ryba puści sok, który idealnie nada się do polania na
ziemniaki,
ryż czy
kaszę).Podałam z
sałatką z
pora:- 1/2 dużego
pora- 1/2
jabłka- 2 łyżki
jogurtu naturalnego (można zmieszać z
majonezem albo dodać
śmietanę)-
pieprz,
sólPora i
jabłko cienko kroję, dodaję
jogurt,
przyprawy i całość mieszam :)
trawa cytrynowa, liście
kolendry oraz imbi
trawa cytrynowa, liście
kolendry oraz
imbir.
trawa cytrynowa, liście
kolendry oraz
imbir.