Wykonanie

Ostatnio na zajęciach z angielskiego mówiliśmy o zwyczajach i tradycjach nadchodzącego święta - Wielkanocy. Dzięki temu, że nasz nauczyciel urodził się w Anglii, mogłyśmy poznać ciekawe dania i słodkości z ich
kraju -
między innymi "hot cross buns". Nauczyciel opowiadał nam, jakie są pyszne, więc nie mogłyśmy powstrzymać się od ich zrobienia. ;) Wyszły bardzo dobre, najlepsze ( moim zdaniem) są z dżemiczkiem
truskawkowym.Oczywiście na lekcji dałyśmy nauczycielowi do spróbowania i powiedział, że tak właśnie zapamiętał ich smak... :DZniknęły w mgnieniu oka, szczególnie jak bracia się do nich dorwali.Więc do dzieła! ;)Składniki:Rozczyn:30 gram świeżych
drożdży3 łyżki
mąki40 ml
wodyłyżka
cukruCiasto:600 gram
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru75 gram
masła220 ml
mleka1 duże
jajkorozczyn2 garści
rodzynekmożna dodać jeszcze -
cynamon, skórkę z
pomarańczy(najlepiej taką usmażoną) czy pokrojoną w małe kosteczki
czekoladęDo wysmarowania:1
żółtko1 łyżka
mlekaDo wykonania krzyża:70 gram
maki2 łyżki
oleju6 łyżek
wodyGlazura:9 łyżek
cukru1/2 szklanki
wodyPrzygotowanie rozczynu:Do miski dodać pokruszone
drożdże i
wodę. Wymieszać.Dodać
cukier i
mąkę.Odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Przygotowanie ciasta:Do miski miksera dodać przesiana
mąkę oraz
masło(w temperaturze pokojowej). Wymieszać.Dodać zaczyn,
cukier,
mleko,
jajko oraz
rodzynki. Wyrobić chwilę mikserem.Jeżeli nie posiadamy miksera ze specjalna końcówką - hakiem, wyrabiamy ciasto przez około 10 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta(można podsypać
mąką ciasto żeby się nie kleiło). Jeśli posiadamy wyrabiamy takie ciasto mikserem przez kilka minutek.Przekładamy ciasto do wysmarowanej
olejem miski i odstawiamy pod przykryciem, np. ściereczki na około 1h do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i rozdzielamy ciasto na 12 bułeczek.Formujemy w kulki i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Trzeba pamiętać, że bulki wyrosną jeszcze i należy zostawić minimum 2/3 cm przerwy. ;)Odstawić na następna godzinkę do wyrośnięcia.W tym czasie możemy przygotować ciasto na krzyż - mieszamy wszystkie składniki. Jeżeli będzie taka potrzeba, można dodać więcej
wody żeby dało się ciasto wycisną przez rękaw.Po wyrośnięciu, smarujemy całe
bułki rozbełtanym
żółtkiem z
mlekiem.Wkładamy ciasto na krzyż do rękawa cukierniczego.Najpierw robimy poziome kreski na bułkach, a później pionowe.Włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 20 minut.Po 10 minutach pieczenia, można
bułki przykryć folią aluminiową.W czasie pieczenia przygotowujemy glazurę. Do garnuszka dodajemy
cukier i
wodę. Zagotowujemy, mieszamy co jakiś czas.Po upieczeniu, jeszcze gorące
bułki smarujemy/ maczamy w
syropie.Odstawiamy do wystygnięcia i jemy!Smacznego!! :D