ßßß Cookit - przepis na Pierniczki z cytrynową nutą

Pierniczki z cytrynową nutą

nazwa

Wykonanie

Szukałam zastosowania dla syropu z buraka cukrowego, który zalegał mi w szafce. A przy okazji znalazłam przepis na swoje ulubione pierniczki. :) Są przepyszne, szybkie do przygotowania i miękkie od razu po upieczeniu, więc nie trzeba o nich pamiętać na długie tygodnie przed Świętami. W planach mam już kolejną partię, tym razem nadziewaną jakąś kwaskowatą konfiturą. Polecam!
źródło inspiracji: bayaderka.blogspot.com
(składniki na około 50 sporych serc)
90 g syropu z buraków cukrowych (użyłam takiego)
180 g brązowego cukru
440 g mąki pszennej
220 g masła niesolonego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżeczki mielonego imbiru
1 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1 1/2 łyżeczki cynamonu
2 jajka
1 1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
skórka otarta z dwóch niewoskowanych cytryn
dodatkowo
cukier puder
kilka łyżek soku z cytryny
rozkłócone jajko
Składniki suche przesiać, a następnie połączyć z jajkami, miękkim masłem, syropem z buraka cukrowego, cukrem, ekstraktem i skórką cytrynową. Zagnieść gładkie ciasto, tak, by z łatwością uformować kulę. Stolnicę podsypać niewielką ilością mąki. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek - grubości około 5mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinać serduszka. Każde serduszko posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni, program góra-dół.
Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier. Polukrować lekko przestudzone pierniczki. Przechowywać w puszce.
Smacznego!
***
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/12/Pierniczki-z-cytrynowa-nuta.html