ßßß
źródło inspiracji: bayaderka.blogspot.com(składniki na około 50 sporych serc)90 g syropu z buraków cukrowych (użyłam takiego)180 g brązowego cukru440 g mąki pszennej220 g masła niesolonegołyżeczka ekstraktu z wanilii3 łyżeczki mielonego imbiru1 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika1 1/2 łyżeczki cynamonu2 jajka1 1/2 łyżeczki sodyszczypta soliskórka otarta z dwóch niewoskowanych cytryndodatkowocukier puderkilka łyżek soku z cytrynyrozkłócone jajkoSkładniki suche przesiać, a następnie połączyć z jajkami, miękkim masłem, syropem z buraka cukrowego, cukrem, ekstraktem i skórką cytrynową. Zagnieść gładkie ciasto, tak, by z łatwością uformować kulę. Stolnicę podsypać niewielką ilością mąki. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek - grubości około 5mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinać serduszka. Każde serduszko posmarować rozkłóconym jajkiem.Piec około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni, program góra-dół.Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier. Polukrować lekko przestudzone pierniczki. Przechowywać w puszce.Smacznego!
***