ßßß Cookit - przepis na Kotlety mięsno-ziemniaczane

Kotlety mięsno-ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
200 g puree ziemniaczanego
500 g mielonego mięsa indyka
1 cebula
natka pietruszki
2 jajka
1/2 bułki kajzerki
mleko
mąka i bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie
Przygotować puree ziemniaczane, odmierzyć potrzebną ilość. Mielone mięso z piersi indyka doprawić zeszkloną cebulką, solą, pieprzem, posiekaną natką. Dodać 1 jajko oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Dokładnie wyrobić i wymieszać z zimnymi ziemniakami. Uformować nieduże kotleciki.
Obtoczyć je najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor na oleju. Można podawać z jajkiem w koszulce, papryką lub sałatą.
Propozycja podania
jajko w koszulce / świeża papryka
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ziemniaki/burgery/burgery.html