Wykonanie
Składniki2 porcje2 kromki
chleba (np.
razowego, na zakwasie, wiejskiego lub innego ulubionego np. domowego)1/2 ząbka
czosnku2 łyżeczki
oliwy extra vergine1 dojrzałe
awokado2
jajka150 g
pomidorków koktajlowych
sól,
pieprz,
płatki chili,
bazylia,
czerwona cebulaPrzygotowanie
Pieczywo opiec w tosterze lub na patelni grillowej. Natrzeć przepołowionym ząbkiem
czosnku i skropić
oliwą extra vergine.
Awokado umyć, przekroić, usunąć pestkę, miąższ rozgnieść na talerzu widelcem, doprawić
solą i
pieprzem.W średnim garnku zagotować 3 szklanki
wody z dodatkiem szczypty
soli, zamieszać łyżką i zrobić wir
wodny, w środek wbić
jajko i gotować przez ok. 3-4 minuty aż
białko będzie ścięte, ale
żółtko jeszcze płynne. Wyłożyć łyżką cedzakową na talerz i powtórzyć z drugim
jajkiem.
Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, doprawić
solą,
pieprzem, drobno posiekaną
cebulą oraz
bazylią, skropić
oliwą. Ułożyć na talerzach, obok położyć grzanki posmarowane pastą
awokado, na wierzchu położyć
jajka, doprawić je
solą,
pieprzem oraz posypać
płatkami chili.
