Wykonanie
Cóż to za dziwactwo? - można powiedzieć analizując skład dzisiejszego
makaronu. Bo żeby jeść
makaron z
chlebem trzeba chyba być ciekawym ryzykantem lub znać takie połączenie smaków. Ja nie znałam. Ale żeby nie odstraszać tych co nie chcą ryzykować opiszę smak tego dania. Okruszki
chleba przysmaża się na chrupiąco,
oliwa musi być dobrej jakości, dodatkowo dajemy
czosnek, papryczkę,
bazylię i
parmezan. I to wszystko sprawia, że to z pozoru
banalne danie staje się bardzo ciekawe i smaczne.
Źródło: Teresa Capponi-BorawskaSkładniki:2 ząbki
czosnku10 dag pokruszonego czerstwego
chleba bez skórki150 ml
oliwy extra vergine50 dag spaghetti1
papryczka chilli1 pęczek
bazyliisól,
pieprzparmezanZąbki
czosnku, posiekaną
papryczkę chilli i pokruszony
chleb podsmażyć na patelni na
oliwie, tak aby
chleb się dobrze zrumienił ale nie przypalił. W międzyczasie ugotować spaghetti. Odcedzić, gdy jest jeszcze al dente i wrzucić na patelnię z
chlebem szybko mieszając. Posypać posiekaną
bazylią, świeżo zmielonym
pieprzem oraz tartym
parmezanem. Natychmiast podawać.Smacznego:)