Wykonanie

Ostatnio mamy zajawkę na domowe
wędliny. Zatem pewnie co jakiś czas nowy przepis w tym temacie będzie się tutaj pojawiał. Bo tak pomyśleliśmy, że chcielibyśmy możliwie jak najbardziej odciąć się od zakupów gotowych produktów w sklepie. Co możemy sami zrobić to robić będziemy.Teraz
Madzia zrobiła pikantną
szynkę. Wyszła rewelacyjnie! Nie trzeba żadnych podkręcaczy smaku stosować typu
musztarda, czy
chrzan. Jest ogień już w samej
szynce. Jeśli pikantny jest waszym smakiem to nic lepszego od tej
szynki nie znajdziecie, gwarantuję. Zatem podaję przepis:1 kg
szynki wieprzowej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
papryki1 łyżeczka granulowanego
czosnku1 łyżeczka
pieprzu cayenne1 łyżeczka
przyprawy bałkańskiej (mieszanka czerwonej i
zielonej papryki,
gorczycy,
pasternaku,
kminku i
soli)3 łyżki
sosu sojowego4 łyżki
olejuPrzyprawy dokładnie mieszamy z sosem i
olejem.
Mięso myjemy, wkładamy do głębokiej miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Zawijamy miskę folią spożywczą i chowamy do lodówki na 24 godziny .
Mięso musi dokładnie przejść smakiem marynaty.Po 24 godzinach pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. I gotowe :) Sos, który został po przygotowaniu tej
szynki zlaliśmy do pojemniczka i mamy nadzieję niedługo go wykorzystać. Być może zrobimy jakiś sos do czegoś z niego lub użyjemy do przyprawienia zupy. Zobaczymy...Smacznego!A tak wyglądała nasza
szynka tuż przed pieczeniem:

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)