Wykonanie

Przy każdej publikacji przepisu na zupę powtarzam, że zupy uwielbiam. Tak, i powtarzać to
będę bez końca. A wiecie dlaczego? Bo zupy uwielbiam :) Wszelkie zupy, nie ma znaczenia jaka to jest. Jeśli to zupa to już ją lubię.
Madzia czasami robi mi takie drobne przyjemności (właściwie to nawet nie drobne wcale) i przygotowuje zupy. Tak było i teraz. Zostało nam trochę
kapusty po jakiejś
sałatce i
Madzia chciała ją jakoś spożytkować. I powstała ta właśnie zupa. Delikatna w smaku, ale wyrazista. Idealna na obiad. Taka uniwersalna, powinna smakować każdemu.Baza:0,5 kg
udek z kurczaka2
marchewki (ok. 200 g)1
korzeń pietruszki (ok 100 g)1
cebula (ok. 100 g)
sól,
pieprzDodatki:ok. 700 g
kapusty1 puszka krojonych
pomidorów1
cebula (ok. 130 g)135 g suchej
kaszy jaglanej1 łyżka
masła3 łyżki
śmietany 18%100 ml białego
wytrawnego winasól,
pieprznatka pietruszkiJeśli mamy kuchenkę gazową to
cebulę nabijamy na widelec i przypalamy bezpośrednio nad ogniem. Jeśli nie mamy gazowej to przypalamy na suchej patelni. Wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki bazy i zalewamy 2,5 litra
wody. Solimy,
pieprzymy i gotujemy aż
mięso będzie miękkie. Gotową bazę przecedzamy przez sitko. Udka skubiemy na drobne kawałki i odkładamy na bok.
Marchewkę kroimy w kostkę i też odkładamy.
Pietruszka nie będzie już potrzebna.Na patelni rozgrzewamy
masło, podsmażamy drobno posiekaną
cebulę, drobno posiekaną
kapustę i smażymy aż
kapusta znacznie zmniejszy swoją objętość. Podlewamy
winem i gotujemy aż
wino odparuje. Całość wrzucamy do odcedzonej zupy. Dodajemy
pomidory, obskubane
mięso, pokrojona
marchewkę,
kaszę jaglaną i gotujemy aż
kasza zmięknie. Zaprawiamy
śmietaną, doprawiamy
solą i
pieprzem. Na koniec dodajemy
natkę pietruszki - ile kto lubi. Ja lubię dużo.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)