ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony ze śliwką

Schab pieczony ze śliwką

nazwa

Wykonanie

No dobra dzieciaki, więc sprawy mają się następująco: Madzia wyjechała i zostawiła mnie samego. Mam więc czas dla wam i mogę w spokoju wpisać przepis na zajebiaszczy schab! Zrobiliśmy go z Madzią kilka dni temu.Madzia jechała na parę dni do swojej babci i chciała się pochwalić. I to chwalenie się wyszło nieźle, babcia była zachwycona. A wywołanie zachwytu babci to nie byle co, wierzcie mi.
Zatem nie zwlekając dłużej daję wam przepis.
2 kg schabu
300 g suszonych śliwek
Marynata:
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki soli
1 solidna łyżka miodu
10 łyżek oliwy z oliwek
Schab myjemy i osuszamy. Długim cienkim ostrym nożem przez środek, przez całą długość, robimy w schabie otwór i napychamy go suszonymi śliwkami.
Składniki na marynatę mieszamy ze sobą w naczyniu żaroodpornym. I wkładamy do środka schab. Dokładnie nacieramy go marynatą, przykrywamy i chowamy na dobę do lodówki.
Po tym czasie pieczemy pod przykryciem 2 godziny w 180 stopniach.
Ten schab można kroić w cienkie plastry i jeść na kanapki, jak wędlinę. Można też kroić w grubsze kawałki i jeść jako mięso do obiadu. W tym celu tłuszcz, który się wytopił przy pieczeniu i zmieszał z marynatą należy zaprawić mąką, żeby zrobił się z niego sos. I tym sosem polewamy schab do obiadu.
Smacznego!
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2014/12/schab-pieczony-ze-sliwka.html