ßßß Cookit - przepis na Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

nazwa

Wykonanie

Wiecie, że lubię eksperymentować, prawda? Czasem jednak, a ostatnio znacznie częściej, lubię wracać do smaków klasycznych. Takich, które się nie przejadają. Takich, które wspomina się z uśmiechem. Takim smakiem i daniem jest dla mnie schab ze śliwką. Kojarzy mi się ze świątecznymi obiadami w dzieciństwie. I powiem Wam szczerze, że dziś smakuje równie dobrze, jak wtedy...
Składniki:
1 kg surowego schabu bez kości
100-150g suszonych śliwek bez pestek
majeranek
sól
pieprz
słodka papryka
Sposób przygotowania:
Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Długim nożem z ostrym czubkiem zrób w mięsie kieszeń - uważaj, by nie przeciąć mięsa "w bok". Możesz tą kieszeń zrobić na wylot - wtedy zepniesz dwie części, a łatwiej będzie nafaszerować mięso.
Majeranek, sól, pieprz i paprykę wymieszaj. Wsyp niewielką ilość mieszanki do kieszeni. Następnie wypełnij - mocno ubijając - kieszeń w schabie śliwkami. Kieszeń zepnij wykałaczkami - z jednej lub z obu stron.
Resztą przypraw natrzyj mięso z zewnątrz. Włóż schab do rękawa do pieczenia i schowaj na noc do lodówki. Następnie wstaw do nagrzanego do 180-190 st. piekarnika na 1:10-1:30 w zależności od grubości schabu.
Po upieczeniu pozostaw na kilkanaście minut w rękawie. Po tym czasie wyjmij i podawaj.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2015/05/schab-ze-sliwka.html