Wykonanie
Wiecie, że lubię eksperymentować, prawda? Czasem jednak, a ostatnio znacznie częściej, lubię wracać do smaków klasycznych. Takich, które się nie przejadają. Takich, które wspomina się z uśmiechem. Takim smakiem i daniem jest dla mnie
schab ze
śliwką. Kojarzy mi się ze świątecznymi obiadami w dzieciństwie. I
powiem Wam szczerze, że dziś smakuje równie dobrze, jak wtedy...
Składniki:1 kg surowego
schabu bez kości100-150g suszonych
śliwek bez pestek
majeraneksólpieprzsłodka paprykaSposób przygotowania:
Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Długim nożem z
ostrym czubkiem zrób w
mięsie kieszeń - uważaj, by nie przeciąć
mięsa "w bok". Możesz tą kieszeń zrobić na wylot - wtedy zepniesz dwie części, a łatwiej będzie nafaszerować
mięso.
Majeranek,
sól,
pieprz i
paprykę wymieszaj. Wsyp niewielką ilość mieszanki do kieszeni. Następnie wypełnij - mocno ubijając - kieszeń w schabie
śliwkami. Kieszeń zepnij wykałaczkami - z jednej lub z obu stron.Resztą przypraw natrzyj
mięso z zewnątrz. Włóż
schab do rękawa do pieczenia i schowaj na noc do lodówki. Następnie wstaw do nagrzanego do 180-190 st. piekarnika na 1:10-1:30 w zależności od grubości
schabu.Po upieczeniu pozostaw na kilkanaście minut w rękawie. Po tym czasie wyjmij i podawaj.