Wykonanie


Kolejny
chleb z ostatniego niedzielnego wypieku. Kolejny
chleb obiecany teściowej ;) Pamiętajcie: każda obietnica, którą złożycie musi zostać spełniona. Ja dwa lata temu obiecałem upiec teściowej
chleb z
pomidorami i
chleb z
oliwkami i w końcu mnie to dopadło, wstałem o 5 rano i muszę to zrobić, bo teściowa przyjeżdża. Więc najlepiej nic nigdy nikomu nie obiecujcie ;)Przepis właściwie wygląda prawie tak samo jak ten poprzedni. Skopiuję zatem treść poprzedniego wpisu i zmodyfikuję nieco tu i tam...Składniki na 2 bochenki:1 kg
mąki pszennej615 ml
wody75 g
oliwek3 łyżeczki
estragonu3 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru3 łyżki
oliwy z oliwek10 g
drożdży instantOliwki kroimy na ćwiartki i łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być elastyczne i bardzo nieznacznie kleić się do dłoni. Jeśli tak nie jest (jest za suche lub za luźne) można w razie potrzeby dosypać odrobinę
mąki lub dolać trochę
wody. Ale prawdopodobnie nie będzie takiej potrzeby. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie powinno 2-3
razy zwiększyć objętość.Po tym czasie uderzamy w ciasto 2-3
razy pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy dwa bochenki lub przekładamy ciasto do foremek, to już zależy jaką metodę preferujemy. Prószymy lekko
mąką i ponownie zostawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (aż mniej więcej podwoi swoją objętość). Nacinamy
ostrym nożem wierzch
chlebów ukośnie w kilku miejscach i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Po prostu obserwujmy jak nam się
chleb rumieni.Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)