Wykonanie
Idealne ciasto na pizzę. Cienkie i chrupiące. Przepis podstawowy na ciasto, będące podstawą popularnej włoskiej potrawy.Do przygotowania
drożdżowego ciasta na pizzę możecie użyć
drożdży zarówno świeżych, jak i instant. W pierwszym przypadku należy przygotować rozczyn (jak zrobić rozczyn?), w drugim wystarczy wymieszać
drożdże z
mąką i pozostałymi składnikami.Ciasto na pizzę możecie wyrabiać ręcznie, tak jak to obrazują zdjęcia, lub też za pomocą robota kuchennego.przepis na 2 okrągłe blachy do pizzy o średnicy 30 cmSkładniki:300 g
mąki pszennej (typ 500) lub pszennej chlebowej (typ 750)20 g świeżych
drożdży lub 7 g, czyli 1 opakowanie
drożdży instant (ja dodaję zazwyczaj instant)200 ml
wody źródlanej lub mineralnej niegazowanej1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
solioliwa do smarowania blachy lub papier do pieczeniaPrzygotowanie krok po kroku:Produkty przechowywane w lodówce wyjąć odpowiednio wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni.Z
drożdży,
cukru, 50 ml ciepłej
wody i 3 łyżeczek
mąki przygotować rozczyn . Odstawić w cieple do wyrośnięcia na 20 minut. (W przypadku użycia
drożdży instant pomijamy ten krok).Do dużej miski wsypać
mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn lub wsypać
drożdże instant, resztę
wody,
oliwę i
sól.

Składniki w ymieszać dłonią, lub robotem kuchennym.


Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować składniki, które zostaną ułożone na cieście.Dwie blaszki do pieczenia pizzy (lub jedną blachę z wyposażenia piekarnika) nasmarować
oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia (ja preferuję papier). C iasto ułożyć na blasze i przy pomocy palców rozciągnąć na całej powierzchni blachy.


W dalszej części przygotowania pizzy układamy na niej ulubione składniki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 (mniejsze blaszki) - 15 (duża blacha) minut.

_________________________Polecam także inne przepisy podstawowe .

,