Wykonanie
Tą pizzę robiłam kilka dni temu...a znów zjadłabym ...Sklepy
Chleb na zdrowie i Wypiekacz w swojej ofercie mają różne gotowe mieszanki do wypieku pysznego
chleba, ale także możemy znaleźć mieszanki na pizzę ..Ja miałam okazję wypróbować mieszankę na ciasto do pizzy włoskiej ..Pizzy włoskiej nie
jadłam , więc porównania brak..ale pizza była bardzo smaczna...na koniec udało mi się uwiecznić na zdjęciu tylko mały kawałeczek..a to oznaczało jedno..było pysznie..Tak jak w przypadku mieszanek do
chleba mamy gotową mieszankę z
mąką i
drożdże..wystarczy dodać tylko
wodę, ewentualnie
oliwę ..Do pizzy można dodać ulubione dodatki, posmarować jakimś sosem, dowolna kombinacja według gustu..u mnie sos
curry , dodatki [ to co było w lodówce]..ciasto rozwałkowałam do formy na tartę o średnicy 30 cm..pizza wyszła gruba..moim domownikom bardzo smakowała ..mi oczywiście też..Ja ciasto robiłam w sposób uproszczony, ale dodałam troszkę
oleju kujawskiego ze smakiem.

Sposób uproszczony -wystarczy dodać
wodę.Wlać
wodę do naczynia , w którym będziesz mieszać ciasto [240g/22˚C]Dodać zawartość torebek małej i dużej i mieszać składniki przez 20 minut.Po 20 minutach mieszania ukształtować ciasto w kulę, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.Po 2 godzinach wyjąc ciasto z lodówki , rozwałkować na średnicę 35-40 cm, przełozyc na formę, papier do pieczenia lub siatkę wypiekową i odstawić w ciepłe miejsce na 30minut.Po 30 minutach p ołożyć na cieście ulubione dodatki i wstawić do nagrzanego do 210 ˚C piekarnika i piec 15-20 minut.Sposób -oryginalna i chrupiąca pizza włoskaWlać
wodę do wypiekacza [210g/18˚C] oraz dodać 20 g
oliwy oliwek .Dodać zawartość torebek małej i dużej i mieszać składniki przez 20 minut.Po 20 minutach mieszania ukształtować ciasto w kulę, przykryć ciasto folia i wstawić do lodówki na 8 do 12 godzin[ najwyższa półka].Po tym czasie wyjąc ciasto z lodówki ,rozwałkować na średnicę 35-40 cm, przełozyc na formę, papier do pieczenia lub siatkę wypiekową i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.Po 45 minutach p ołożyć na cieście ulubione dodatki i wstawić do nagrzanego do 210 ˚C piekarnika i piec 15-20 minut.

Skład mieszanki: wysokoglutenowa
mąką pszenna t500, naturalny kwas pszeniczny, naturalny zakwas żytni,
sól,
cukier,
drożdże instant.Na zdjęciu widać,że zapomniałam zmienić mieszadło haha..





