Wykonanie
Taka oto sobie historyjka: wracam z Karoliną z pracy, siedzimy sobie w pociągu i zaczynam zamulać (chyba chory zaczynam być więc zamulałem potężnie), że obiad muszę zrobić, żeby
Madzia miała jak z pracy
wróci. No i nie mam pomysłu, bo dzisiaj wybitnie upośledzony psychicznie jestem. No i że mam w domu
makaron, więc może warto by było wykorzystać. I tak zaczęliśmy wymyślać co by do tego
makaronu dodać. No to może z sosem pieczarkowym? No może tak... Ale to tak nie z samym tylko jeszcze ze
szpinakiem. No super! A jak
szpinak to i
czosnek przecież! Dużo! Nie zapominać o
cebuli! No tak, tak, nie zapominać! :) I nagle Karolina wyskakuje: i
ser feta! Feta? No
feta! A
feta pasuje do pieczarek? W
sumie skąd
mogę wiedzieć, okaże się jak zrobię ten
makaron :) W
sumie to ciekawe zagadnienie: czy
ser feta zgra się z
sosem pieczarkowym. Tak w pierwszym odruchu bym powiedział, że raczej nie... Ale zobaczymy. No i oczywiście
oliwki do tego! Czarne, żeby się ze
szpinaku wybijały. I obficie zalać
śmietaną! O taaaak! :)Czyli po kolei, żeby chaos wyeliminować:
makaron500 g
pieczarek450 g mrożonego liściastego
szpinaku2
cebule2 duże ząbki
czosnkusolidna garść
oliwekopakowanie (270 g)
serka fetaśmietanabulionZaczynamy od posikania
cebuli w piórka. Wrzucamy ją na patelnię na odrobinę
oleju i na malutkim ogniu smażymy.Bierzemy się za
pieczarki. Kroimy je na ćwiartki i dorzucamy na patelnię do
cebuli.Gotujemy
wodę i zalewamy w szklance kostkę
bulionową. Wlewamy
bulion na patelnię. Siekamy bardzo drobno
czosnek i też dodajemy na patelnię.Dusimy aż
pieczarki zmiękną.
Potem dodajemy
szpinak i dusimy dalej. W międzyczasie doprawiamy
solą i
pieprzem. Jak
szpinak się trochę poddusi to dorzucamy
oliwki. W całości, nie kroimy. Jak się jeszcze trochę poddusi to dolewamy
śmietanę. Ile kto lubi, ale tak pewnie około szklanki.
Fetę kroimy w kostkę, dorzucamy do reszty, dusimy/smażymy jeszcze ze 2-3 minuty i gotowe :)Oczywiście gotujemy jeszcze
makaron. U mnie to był trzykolorowy
makaron ze
szpinakiem i
pomidorami formy Goliard.Okazało się, że połączenie
fety z
pieczarkami było rewelacyjne! W
sumie jak twierdzi Karolina:
feta pasuje do wszystkiego :)---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)