Wykonanie
Przepis dołączony do automatu do pieczenia
chleba firmy TefalJest to bardzo ciemny, aromatyczny
chleb kanapkowy. Świetnie nadaje się na kanapki nadziewane
wędzoną rybą lub na oryginalne kanapki na wynos na szybki lunch.Składniki:750g / 1000g
Woda: 210 ml / 320 ml
Mleko: 125 ml / 190 ml
Olej z pestek
winogron: 7 g / 10 g
Sól: 5 g / 8 gOrganiczny
cukier nierafinowany: 13 g / 20 gRóżne ziarna (
słonecznik,
siemię lniane, itp.): 80 g / 125 gZwykła
mąka: 300 g / 450 g
Mąka żytnia: 100 g / 150 g
Drożdże suszone: 8 g / 12 gDekoracja:Tzatziki: 1 słoik
Ryba wędzona (np.
łosoś): 150 g
Estragon: 5 gałązekPrzygotowanie:Włóż składniki do miski dokładnie w następującej kolejności:
woda,
mleko,
sól,
cukier nierafinowany,
olej z pestek
winogron, oba rodzaje
mąki, ziarna i
drożdże.Wybierz program 2 ("szybki prosty
chleb" - około 2 godz. 10 min.), wagę i kolor, a następnie uruchom program.Po rozpoczęciu pieczenia posmaruj powierzcgnię
chleba jajem lub
mlekiem i posyp ją
ziołami.Po zakończeniu programu wyjmij
chleb z miski i pozostaw na kratce do całkowitego ostygniecia.Natnij dół bochenka, pozostawiając po kilka centymetrów nieodkrojonego
chleba z każdej strony. Odkrój górę bochenka (nie wyrzucaj "pokrywki"). Włóż nóż od góry w wewnętrzną krawędź bochenka i odkrój środek od
boków. Odwróć bochenek i wyjmij środek. Pokrój środek
chleba w plasterki.Złóż środek z powrotem, układając - na przykład - na przemian warstwę tzatziki z dodatkiem posiekanego
estragonu, warstwę
wędzonej ryby, 2 kromki
chleba, tzatziki,
rybę, i tak dalej, kończąc kromką
chleba.Pokrój tę dużą kanapkę na 6 części i włóż do garnka z bochenka. Połóż pokrywkę na górze.Użyj owalnego pojemnika