Wykonanie
Bardzo puszysty i smaczny
chleb z dodatkiem
mąki graham i prażonych
nasion słonecznika. Pyszny - na pewno upiekę go ponownie.Piekłam w maszynie do
chleba, wyrósł na 12 cm, waga 900 g. Przepis z książeczki dołączonej do maszyny .140 g
mąki graham (typ 1850)400 g
mąki pszennej375 ml letniej
wody7 g
suszonych drożdży (1 op.)12 g
soli (1 czubata łyżeczka)1 łyżka
oleju1 płaska łyżeczka
cukru5 łyżek prażonych pestek
słonecznikaAutomat do
chleba:Wrzucić wszystkie składniki do maszyny, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program na
chleb normalny.Piekarnik:Nie piekłam w piekarniku ale powinna się sprawdzić standardowa procedura...Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ciasto wymieszać i przełożyć do długiej foremki, wysmarowanej
oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec przez ok. 45-60 min. w rozgrzanym do 180'C piekarniku.