Wykonanie

Bardzo puszysty i smaczny
chleb z dodatkiem
mąki graham i prażonych
nasion słonecznika. Pyszny - na pewno upiekę go ponownie.
Piekłam w maszynie do
chleba, wyrósł na 12 cm, waga 900 g. Przepis z książeczki dołączonej do maszyny .
140 g
mąki graham (typ 1850)
400 g
mąki pszennej375 ml letniej
wody7 g
suszonych drożdży (1 op.)
12 g
soli (1 czubata łyżeczka)
1 łyżka
oleju1 płaska łyżeczka
cukru5 łyżek prażonych pestek
słonecznikaAutomat do
chleba:
Wrzucić wszystkie składniki do maszyny, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program na
chleb normalny.
Piekarnik:
Nie piekłam w piekarniku ale powinna się sprawdzić standardowa procedura...
Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto wymieszać i przełożyć do długiej foremki, wysmarowanej
oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec przez ok. 45-60 min. w rozgrzanym do 180'C piekarniku.