ßßß
Skład: (danie dla 4 osób)Marynata:4 łyżki przyprawy ras-el-hanout (przepis poniżej)6 łyżek oliwy2 ząbki czosnku1/2 pęczka posiekanej cebulki dymkiskórka otarta z 1 cytryny i sok wyciśnięty z tej cytrynyKasza:2 szklanki kaszy couscous1/2 pęczka posiekanej cebulki dymkigarść posiekanych liści swieżej mięty2 łyżki soku z cytrynysólponadto:500g filetu z łososia norweskiego2 łyżki płynnego mioduA jak to zrobić:1. Składniki marynaty mieszamy. Łososia kroimy na 4 równe filety i wkładamy do głębokiego naczynia i równomiernie obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy na ok 30 w chłodnym miejscu (niekoniecznie lodówka). Pod koniec marynowania rybę polewamy płynnym miodem i zostawiamy jeszcze na kilka minut.2. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy łososia skórą do dołu przez około 5 min. Przekręcamy rybę i grillujemy kolejne 3-4 min, do czasu aż łosoś będzie gotowy. Musi być różowy w środku, miękki i soczysty. Pod koniec grillowania możemy podlać łososia pozostałą marynatą, aby wzmocnić smaki.3. W międzyczasie przyrządzamy kaszę couscous. Do miski wsypujemy kaszę, dodajemy sól do smaku, sok z cytryny i zalewamy wrząca wodą. Pozostawiamy pod przykryciem około 5 min. Po tym czasie miskę odkrywamy, kaszę mieszamy widelcem, łączymy z posiekaną cebulką dymką i miętą.





Jak zrobić swoją własną przyprawę ras-el-hanout:Przyprawa pochodzi z Maroka, ale używana jest również w Północnej Afryce, doskonale komponuje się właśnie z kaszą couscous. Nie ma konkretnej definicji na tę przyprawę, ani receptury. Każdy sklepikarz, kucharz, gospodyni ma swoją własną tajemnicę jej składu. Może zawierać mieszankę przypraw takich jak kardamon, goździki, cynamon, chilli, mieloną kolendrę, gałkę muszatołową, pieprz oraz inne, regionalne przyprawy. Ja stworzyłam swoją, dość prostą mieszankę, która jest dla mnie idealna w smaku. Popróbujcie, posmakujcie i także stwórzcie coś dla siebie. Robienie własnych mieszanek przypraw jest świetna zabawą.Oto moja wersja: