ßßß Cookit - przepis na Piątek z rybą, czyli grillowany łosoś ras-el-hanout z kaszą couscous

Piątek z rybą, czyli grillowany łosoś ras-el-hanout z kaszą couscous

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z cyklu "Polaku jedz ryby". Tym razem trochę bardziej egzotycznie. Łosoś powędrował do Maroko, poleżakował w korzennej i aromatycznej przyprawie ras-el-hanout, potem lekki masaż w miodzie i Voila! Gotowe pyszne danie!
Ten przepis znalazłam dawno temu, w brytyjskiej gazecie nie całkiem kulinarnej. Po kilku modyfikacjach (uwzlęgniających jak zwykle cenne uwagi najbliższych konsumujących) powstała wersja, która na moim stole gości już od lat, w jesienno zimowych okresach z uwagi na swoje właściwości rozgrzewające.
Dziś, w ten chłodny dzień sprawdzi się pysznie! Lekka a zarazem przyjemnie otulająca zmysły i pobudzająca krążenie.
Skład: (danie dla 4 osób)
Marynata:
4 łyżki przyprawy ras-el-hanout (przepis poniżej)
6 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka posiekanej cebulki dymki
skórka otarta z 1 cytryny i sok wyciśnięty z tej cytryny
Kasza:
2 szklanki kaszy couscous
1/2 pęczka posiekanej cebulki dymki
garść posiekanych liści swieżej mięty
2 łyżki soku z cytryny
sól
ponadto:
500g filetu z łososia norweskiego
2 łyżki płynnego miodu
A jak to zrobić:
1. Składniki marynaty mieszamy. Łososia kroimy na 4 równe filety i wkładamy do głębokiego naczynia i równomiernie obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy na ok 30 w chłodnym miejscu (niekoniecznie lodówka). Pod koniec marynowania rybę polewamy płynnym miodem i zostawiamy jeszcze na kilka minut.
2. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy łososia skórą do dołu przez około 5 min. Przekręcamy rybę i grillujemy kolejne 3-4 min, do czasu aż łosoś będzie gotowy. Musi być różowy w środku, miękki i soczysty. Pod koniec grillowania możemy podlać łososia pozostałą marynatą, aby wzmocnić smaki.
3. W międzyczasie przyrządzamy kaszę couscous. Do miski wsypujemy kaszę, dodajemy sól do smaku, sok z cytryny i zalewamy wrząca wodą. Pozostawiamy pod przykryciem około 5 min. Po tym czasie miskę odkrywamy, kaszę mieszamy widelcem, łączymy z posiekaną cebulką dymką i miętą.
Jak zrobić swoją własną przyprawę ras-el-hanout:
Przyprawa pochodzi z Maroka, ale używana jest również w Północnej Afryce, doskonale komponuje się właśnie z kaszą couscous. Nie ma konkretnej definicji na tę przyprawę, ani receptury. Każdy sklepikarz, kucharz, gospodyni ma swoją własną tajemnicę jej składu. Może zawierać mieszankę przypraw takich jak kardamon, goździki, cynamon, chilli, mieloną kolendrę, gałkę muszatołową, pieprz oraz inne, regionalne przyprawy. Ja stworzyłam swoją, dość prostą mieszankę, która jest dla mnie idealna w smaku. Popróbujcie, posmakujcie i także stwórzcie coś dla siebie. Robienie własnych mieszanek przypraw jest świetna zabawą.
Oto moja wersja:
Ciepłego weekendu
H.
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2012/11/piatek-z-ryba-czyli-grillowany-osos-ras.html