Wykonanie
Puntarelle alla romana to typowe danie kuchni rzymskiej.Są to zielone pędy cicoria asparago podawane z
oliwą z oliwek,
octem,
anchois i
czosnkiem.Cicoria asparago przypomina
szparagi zebrane w kępkach(nie udało mi się znaleźć nazwy polskiej - prawdopodobnie
cykoria szparagowa).Do tej
pory puntarelle alla romana
jadłam tylko w Rzymie, oprócz tych które udało mi się przyszykować u mnie w domu.Jak się okazuje cicoria asapargo czasem pojawia się na targu, którym się serwuje.Nie wiem czy można kupić cicoria asparago w Polsce ?Myślę, że nie. Do tej
pory nie udało się ich znaleźć.Postanowiłam napisać ten post, bo warzywo wart jest Waszej uwagi.Warto poświęcić chwilę, przeczytać i zapamiętać !Może ktoś z Was będąc w Rzymie nabierze chęci i spróbuje tej potrawy.Zapraszam ;-)
Składniki:1 cicoria asaprago(800 g)2 ząbki
czosnku4 fileciki
anchois10 ml
octu winnego30 ml
oliwyszczypta
soli, świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Tak wygląda
cykoria asparago.
Najpierw obieramy roślinę ze wszystkich zewnętrznych listków aż dokopiemy się do białawych trzonków przypominających
szparagi.
Odcinamy dół każdego "
szparaga".
Każdy trzonek "
szparaga" kroimy wzdłuż na pó ł .
Nastepnie kroimy w cieniutkie paseczki.
Powinniśmy uzyskać co najmniej 6 lub 8 w zależności od grubości "
szparaga".Wrzucamy pędy do dużej miski.
Dodajemy
lód.
Zalewamy zimną
wodą.
Moczymy godzinę. Moczenie w zimnej wodzie spowoduje, że paseczki lekko się poskręcają i pozbawimy puntarelle goryczy.W międzyczasie szykujemy sos.W moździerzu zagniatamy
czosnek na pastę lub przeciskamy
czosnek przez praskę(można posiekać nożem).Wmoździerzu rozgniatamy
anchois z
octem aż się rozpadną.
Dodajemy
oliwę.Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy cały czas rozcierając fileciki
anchois.
Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Odcedzamy puntarelle z
wody i dokładnie otrzepujemy. Mieszamy sos przed wlaniem go do puntarelle.Mieszamy puntarelle z przygotowanym sosem i podajemy najlepiej z kromką
chleba.Tak przygotowana
sałatka jest świetna alternatywa dla
zielonej salaty.Krucha i delikatna w smaku.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)