ßßß Cookit - przepis na Puntarelle alla romana

Puntarelle alla romana

nazwa

Wykonanie

Puntarelle alla romana to typowe danie kuchni rzymskiej.
Są to zielone pędy cicoria asparago podawane z oliwą z oliwek, octem, anchois i czosnkiem.
Cicoria asparago przypomina szparagi zebrane w kępkach(nie udało mi się znaleźć nazwy polskiej - prawdopodobnie cykoria szparagowa).
Do tej pory puntarelle alla romana jadłam tylko w Rzymie, oprócz tych które udało mi się przyszykować u mnie w domu.
Jak się okazuje cicoria asapargo czasem pojawia się na targu, którym się serwuje.
Nie wiem czy można kupić cicoria asparago w Polsce ?
Myślę, że nie. Do tej pory nie udało się ich znaleźć.
Postanowiłam napisać ten post, bo warzywo wart jest Waszej uwagi.
Warto poświęcić chwilę, przeczytać i zapamiętać !
Może ktoś z Was będąc w Rzymie nabierze chęci i spróbuje tej potrawy.
Zapraszam ;-)
Składniki:
1 cicoria asaprago(800 g)
2 ząbki czosnku
4 fileciki anchois
10 ml octu winnego
30 ml oliwy
szczypta soli, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Tak wygląda cykoria asparago.
Najpierw obieramy roślinę ze wszystkich zewnętrznych listków aż dokopiemy się do białawych trzonków przypominających szparagi.
Odcinamy dół każdego "szparaga".
Każdy trzonek "szparaga" kroimy wzdłuż na pó ł .
Nastepnie kroimy w cieniutkie paseczki.
Powinniśmy uzyskać co najmniej 6 lub 8 w zależności od grubości "szparaga".
Wrzucamy pędy do dużej miski.
Dodajemy lód.
Zalewamy zimną wodą.
Moczymy godzinę. Moczenie w zimnej wodzie spowoduje, że paseczki lekko się poskręcają i pozbawimy puntarelle goryczy.
W międzyczasie szykujemy sos.
W moździerzu zagniatamy czosnek na pastę lub przeciskamy czosnek przez praskę(można posiekać nożem).
W
moździerzu rozgniatamy anchois z octem aż się rozpadną.
Dodajemy oliwę.
Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy cały czas rozcierając fileciki anchois.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odcedzamy puntarelle z wody i dokładnie otrzepujemy. Mieszamy sos przed wlaniem go do puntarelle.
Mieszamy puntarelle z przygotowanym sosem i podajemy najlepiej z kromką chleba.
Tak przygotowana sałatka jest świetna alternatywa dla zielonej salaty.
Krucha i delikatna w smaku.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/11/puntarelle-alla-romana.html