Wykonanie


O to tort! Tort jakich mało, pyszny, wyjątkowy o smaku Pinacolady! Wyjątkowa okazja to i tort musiał być wyjątkowy, taki smakołyk dla ukochanego na urodziny ;-).Puszysty, z dwoma blatami
bezy kokosowej, z kremem
ananasowym,
marmoladą z
pigwy i ponczem z Pinacoladą. Całość obsypałam podprażonymi wiórkami kokosowymi!Serdecznie zapraszam!


SKŁADNIKI1.
BISZKOPT (mała tortownica)- 4
jajka- 0,5 szklanki
cukru- 3/4 szklanki
mąki tortowej- 1 pełna łyżeczka
proszku do pieczenia- łyżka
mąki ziemniaczanejWYKONANIE:
białka oddziel od
żółtek;
białka, na wysokich obrotach miksera, ubij ze szczyptą
soli na sztywną pianę;dodaj
cukier ubij na sztywno;porcjami dodawaj
żółtka i na jak najmniejszych obrotach ubijaj na puszystą masę;dodaj przesianą przez sitko
mąkę z proszkiem;wymieszaj delikatnie;przelej do wysokiej tortownicy małej, wyłożonej papierem do pieczenia;pieczemy 35 minut w temp. 170 stopni C, ostatnie 10 minut z termoobiegiemWystudzony
biszkopt kroimy na 3 blaty.2.
BEZY KOKOSOWE:- 3
białka- szczypta
soli- 4 czubate łyżki
cukru- 5 czubatych łyżek wiórek
kokosowychWYKONANIE:
białka ubij na sztywno, dodaj
cukier, masa musi być sztywna, po odwróceniu miski do góry dnem nie może się ruszyć, dodaj wiórki delikatnie wymieszaj- na blaszczce ułóż papier do pieczenia, odrysuj dwa
okręgi używając formy małej tortownicy,- na każdy okręg rozprowadź masę- pieczemy pierwsze 15 minut temp. 145 stopni C dół piekarnika i termoobieg-
potem 15 minut 120 stopni- na sam koniec 145 stopni C 15 minut termoobieg
Beza nie może być wysuszona, ma być elastyczna, ale zachować formę
bezy.Studzimy całkowicie.

3. KREM
ANANASOWO - BUDYNIOWY:- 350 ml
soku ananasowego- 3 łyżki kremu lemon
curd- 1/2 kostki
masła- 3
żółtka- 3 łyżki
mąki pszennej- łyżeczka
mąki ziemniaczanejWYKONANIE:W rondelku zagotuj 200 ml soku z
masłem i lemon
curd.W miseczce wymieszaj 100 ml soku, z
mąką i
żółtkami.Rondelek zdejmij z ognia, dodaj wymieszaną masę, ciągle mieszając trzepaczką. Rondelek postaw na płycie i zagotuj masę, ciągle mieszając trzepaczką. Masę wystudź całkowicie, co jakiś czas mieszając. Wystudzony krem jest gotowy do przekładania
tortu.PONADTO POTRZEBUJESZ:-
marmolady z
pigwy-
wiórki kokosowe około pół szkalnki, prażymy na suchej patelni na złoty kolor, będziemy ich używać do obsypania
tortu-
ananas na wierzch
tortu do dekoracji (może być z puszki)

4. PONCZ DO BLATÓW
BISZKOPTOWYCH:- 100 ml przegotowanej
wody- 50 ml
syropu z
pigwy lub
cytryny- 100 ml pinacoladyPonczem nasączamy każdy blat
biszkoptowy.Składanie
tortu ;-)Na sam spód używamy blat
biszkoptu, nasączony dwustronnie ponczem, następnie cieniutka warstwa
marmolady z
pigwy, krem
ananasowy, blat
kokosowy, krem
ananasowy, blat
biszkoptu nasączony ponczem,
marmolada z
pigwy, krem,
biszkopt nasączony ponczem, krem, blat
kokosowy. Tort z każdej strony smarujemy kremem, obsypujemy wiórkami, na wierzch jako dekoracji użyłam
ananasa.Tak się prezentuje:


Życzę smacznego!Zapraszam na mój profil na Instagramie i FacebookuSmyk_W_Kuchni