Wykonanie
Witam
słonecznie!Dziś mała wariacja - dobra na kolację, spotkania ze znajomymi, imprezy!Głównie skupiłam się na desce, na której poukładałam wyśmienite kawałki różnych
serów,
wędlin i dodatków .Dawno nie robiłam sałatki caprese, dlatego również znalazła się na moim
stole.
Bagietki czosnkowe i
białe wino (tu akurat półsłodkie węgierskie)! - obowiązkowo! Na zdjęciu zobaczycie również
sos tzatziki, który jest bardzo prosty w przyrządzeniu! Do dzieła...!Składniki na deskę (kombinacje mogą być przeróżne):-
ser w kostce (tu-
mozzarella i gouda)-
camembert- lazur- 2 świeże
ogórki gruntowe-
pomidorki paprykowe-
kiełbaska szwajcarska-
szynka wędzona i zwykła
wędlina-
pomidory suszone i
kapary-
ser prosto z gór! :)-
oliwki- wykałaczki (aby każdy mógł skomponować sobie odpowiedni smak!)Składniki na caprese:- 2 dojrzałe
pomidory- 2 kule
mozzarelli- świeża
bazylia-
oliwa z oliwek-
ocet winny-
pieprz,
sól,
zioła prowansalskieSos:- 1 świeży
ogórek-
przyprawa do tzatziki-
jogurt grecki lightI dalej: 2
bagietki czosnkowe,
białe wino, korkociąg :P
Działamy:
Sałatkę caprese robię zawsze godzinę przed podaniem, aby wszystko się ze sobą przegryzło :)
Pomidory i
mozzarellę kroimy na grubsze plasterki. Zrywamy większe liście
bazylii i układamy na talerzu na przemian.
Pomidor,
mozzarella,
bazylia...Przyprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem,
solą, polewamy
oliwą z oliwek i
octem. Na samym końcu całość posypujemy odrobiną
ziół. Odkładamy na 1h do lodówki.
Sos: również zrobiłam go wcześniej. Mianowicie ścieramy
ogórek na tarce o grubych oczkach, dodajemy
jogurt grecki i
przyprawę. Mieszamy, chowamy do lodówki.
Składniki na deskę kroimy na większą kostkę,
wędlinę przekroiłam wzdłuż i zrobiłam różyczki.
Oliwki ułożyłam w małej miseczce,
camemberta wrzuciłam na 10 min do zamrażarki, aby łatwiej się kroiło. Koncepcji jest wiele, jak i wielka jest Wasza wyobraźnia!
Bagietki 10 minut przed podaniem całości, wrzuciłam do piekarnika.
Wino oczywiście mroziło się cały dzień w lodówce!A oto efekt: