Wykonanie
W głowie miałam jednak, jeszcze kilka pomysłów!Mianowicie:4
ogórki gruntowe2
jajka ugotowane na twardo2 łyżki
majonezu3-4 plastry
żółtego serakiełkisuszony
koperekoliwa z oliwekpieprz,
sólWszystkie
ogórki obieram ze skórki. 3 z nich wykorzystam do faszerowania (dlatego koję wzdłuż i usuwam miąższ), 1 wykorzystam do innej przystawki (obieraczką do warzyw, kroję cienkie plastry)!
Farsz jest identyczny jak w faszerowanych wędlinach.
Jajka kroję na małą kostkę, mieszam z
majonezem, doprawiam. Nakładamy nadzienie na
ogórkowe łódeczki.
Kawałki jak najbardziej mogą zostać takie długie, ale ja wolałam podzielić na 3 części. Przyozdobiłam
kiełkami każdy z osobna:)
Ostatniego
ogórka pokrojonego w plastry (każdy zwijam w literę S) nadziewam na wykałaczkę. Plastry
sera dzielę na 2cm plasterki i robię to samo. Na koniec całość polewam
oliwą z oliwek, posypuję
koperkiem i doprawiam:)
Kolejny mój pomysł:opakowanie
szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub wędzonej3 grube plastry
sera mimolette3 grube plastry
sera lazurkilka liści
sałaty salanova (może być każda inna!)Plastry
szynki kroję wzdłuż. Plastry
serów w prostokąty.
Sery zawijam w
szynkę i nadziewam na wykałaczki. Całość kładę na sałacie.
Wracając do faszerowanej
szynki, tak wygląda efekt końcowy. Podzieliłam długie roladki na mniejsze części - kroiłam na skos. Kawałki małe - idealne na jeden kęs!
Faszerowana
szynka i faszerowane
ogórki :)
Do całości podałam
różowe wino półsłodkie,
bagietki czosnkowe.Moja mama zaś zrobiła
sałatkę z
kalafiorem,
pomidorem,
jajkiem,
cebulką i
majonezem! Pychota!Uwielbiam takie wieczory!