Wykonanie
Patrząc na ciasto, nikogo z pewnością nie zdziwi jego oryginalna nazwa;) Wypiek jest idealny na ciepłe dni,
galaretki i masa budyniowa na
soku owocowym niezwykle orzeźwiają. W dodatku ciasto nie jest bardzo słodkie, czuć w nim nutkę kwaskowości. Polecam!

SKŁADNIKI:5
jajekszczypta
soli4 łyżki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego5 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
cukru pudru2 łyżki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia900 ml zielonego soku - ja użyłam
soku z limonki3 opakowania budyniu
śmietankowego lub
waniliowego bez
cukru500 ml
śmietany 30%4
galaretki agrestowe2 opakowania delicji (mniejsze) lub 1 duże *WYKONANIE:Warto rozpocząć przygotowanie ciasta od rozpuszczenia
galaretek: dwie z nich rozpuścić w 1 szklance gorącej
wody, a dwie pozostałe w 500 ml gorącej
wody. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli, 4 łyżek
cukru oraz
cukru waniliowego. Dodać
żółtka oraz
olej, ubijając wszystko już na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać przesiane z
proszkiem do pieczenia obie
mąki - wszystko delikatnie połączyć, najlepiej szpatułką. Tradycyjną formę do pieczenia o bokach 23 x 38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 35 minut. Upieczony
biszkopt ostudzić i ściągnąć z niego papier.Masa budyniowa: budynie wymieszać razem z 1 szklanką soku. Pozostałą ilość soku doprowadzić do wrzenia, po czym wlać do niego rozmieszane budynie. Gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania gęstego budyniu. Przestudzić, a następnie wyłożyć na ostudzonym
biszkopcie. Na
budyń wyłożyć w równych rzędach delicje,
czekoladą do góry i delikatnie docisnąć.
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem na sztywno, po czym wlewać do niej małym strumieniem tężejące
galaretki rozpuszczone w szklance
wody, cały czas wszystko dokładnie miksować. Masę
śmietankową można po przygotowaniu włożyć na chwilę do lodówki, aby dobrze stężała. Gdy tak się stanie, wyłożyć ją na masę budyniową z delicjami.Pozostałe dwie tężejące
galaretki (te rozpuszczone w 500 ml
wody) wylać na masę
śmietankową. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Wypiek można udekorować wiórkami kokosowymi,
czekoladową posypką lub świeżymi
owocami.* delicje można zastąpić okrągłymi
biszkoptami lub
maślanymi ciasteczkami



Smacznego zielonego :)Przepis pochodzi z gazety „Gotuj krok po kroku” (nr 1/2013).