Wykonanie
Jakiś czas temu przygotowywałam ciasto na podwójne urodziny moich Dziadków. Miałam nie mały
orzech do zgryzienia, nie wiedziałam który przepis wybrać. Nie chciałam żadnych ciężkich
tortów ani
maślanych mas, zależało mi na czymś lekkim ale nietuzinkowym. Nie musiało to być też nic bardzo eleganckiego, bo to było jedno z tych niedzielnych popołudni u Dziadków - z domowym obiadem i
ciastem (a właściwie ciastami :D) na deser. I tak decyzja padła na
Shreka - zielone warstwowe ciasto na
biszkoptowym spodzie.Składniki (duża tortownica):
biszkopt- 4
jajka (rozmiar L)- 4 łyżki
cukru- 4 łyżki
mąki pszennej- 2 łyżki budyniu
waniliowego (sam proszek)- 2 opakowania
cukru wanilinowego- szczypta
solimasa śmietankowa- 500 ml
śmietanki kremówki (36%)- 2
galaretki agrestowe- 2 łyżki
cukru pudrumasa budyniowa- duża butelka (900 ml) zielonego soku Pysio- 3 budynie
waniliowe (ważne żeby były bez
cukru) jako uzupełnienie- podwójne opakowanie
ciastek typu Delicje- 1
galaretka agrestowaBiałka z
solą ubijamy na sztywną pianę a następnie partiami dodajemy
cukier z
cukrem waniliowym, cały czas miksując na najwyższych obrotach aż piana będzie bardzo błyszcząca. Do piany dodajemy powoli po jednym
jajku (nie przestajemy miksować masy)a
potem mąkę z
budyniem i mieszamy wszystko delikatnie łyżką (najlepiej drewnianą)do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewamy do dużej tortownicy (wcześniej smarujemy ją tłuszczem i obsypujemy dokładnie
bułką tartą) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 25min. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.Od soku odlewamy szklankę i wsypujemy do niego budynie a następnie dokładnie mieszamy. Resztę soku powoli zagotowujemy w garnku. Gdy zacznie wrzeć - wlewamy zawartość szklanki (ważne, żeby nie było w szklance żadnych grudek) i całość mieszamy aż zgęstnieje.
Budyń wylewamy (jak jest jeszcze gorący) na
biszkopt, który jest w tortownicy).Dwie
galaretki rozpuszczamy w szklance (250ml) wrzątku i odstawiamy aż będzie chłodna.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania
cukier. Następnie do ubitej
śmietany dodajemy zimną (cipeła mogłaby spowodować, że
śmietana się zważy)
galaretkę i miksujemy aż otrzymamy jednolitą masę.Na budyniu układamy Delicje (
galaretką do góry) a na nią wylewamy masę
śmietankową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na 1godz. W trakcie gdy ciasto jest w lodówce
galaretkę rozpuszczamy w 300ml wrzątku a gdy ostygnie wylewamy ją na wierzch naszego ciasta i ponownie odstawiamy do lodówki.Ciasto jest gotowe do podania, gdy wierzchnia warstwa
galaretki stężeje. Wg mnie jednak najlepiej smakuje następnego dnia po całej nocy spędzonej w lodówce.