Wykonanie
Dla mnie to idealne ciasto, ponieważ nie jest za słodkie. Robiłam je już kiedyś i nie wyszło mi do końca. Postanowiłam spróbować jeszcze raz. Mam teraz swój własny sposób na to ciasto, nie wlewam płynnej
galaretki do
śmietany. Inspiracja .
Składniki(okrągła tortownica o średnicy 30 cm)
Biszkopt:4 łyżki
mąki1 i 1/2 łyżki budyniu
śmietankowego(bez
cukru)4
jaja1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru wanilinowego4 łyżki
cukruszczypta
soliMasa pysiowa:1 sok zielony Pysio3 budynie
waniliowe (bez
cukru)Masa śmietanowa:500 ml
śmietanki 30%3
galaretki agrestowe2 łyżki
cukru pudru14 sztuk
ciastek typu delicje(ja dałam delicje
wiśniowe)WykonanieDo misy miksera wlałam
białka i
sól, ubiłam na sztywna pianę, cały czas mieszając dodałam
cukier i
cukier wanilinowy. W osobnej miseczce ubiłam lekko
żółtka i wlałam do piany z
białek. Ciasto miksowałam na średnich obrotach ok. 10 minut. Następnie wyłączyłam robot, dodałam
mąkę,
budyń i
proszek do pieczenia, delikatnie wymieszałam całość. Przelałam ciasto do okrągłej formy. Piekłam 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu
biszkopt odstawiłam do wystygnięcia. Z całej butelki soku odlałam 1 szklankę i połączyłam sok z 3 budyniami, resztę soku zagotowałam, na końcu wlewając rozpuszczone budynie w szklance soku. Gorący, zielony
budyń wyłożyłam na zimny
biszkopt, odstawiłam do wystygnięcia. 2
galaretki agrestowe zalałam szklanka
wody, odstawiłam do wystygnięcia, kiedy były już zimne, wstawiłam do lodówki.
Śmietankę ubiłam z
cukrem, pod koniec ubijania dodałam stężałe
galaretki pokrojone w kawałeczki i całość wymieszałam, następnie masę
śmietanowo -
galaretkową wyłożyłam na masę pysiowo - budyniową, po wygładzeniu masy ułożyłam na nią delicje i wstawiłam do lodówki. Na koniec zrobiłam 1
galaretkę agrestową wg. przepisu na opakowaniu, po wystudzeniu, zalałam wierzch ciasta, tak aby delicje całe się zanurzyły.
Opracowała Edyta