ßßß
Składniki:opakowanie ciasta francuskiego4 plasterki szynki wędzonejkilka pomidorków daktylowych50 dag pieczarek1,5 cukinii1 cebulapół łyżeczki kurkumyoliwa z oliwekmasło do wysmarowania formySosik:3 jajkaser żółtyświeży tymianekser harceński (opcjonalnie)150ml śmietanki krmówkipieprz, sólCiasto francuskie rozwałkowałam i przeniosłam na wysmarowaną masłem formę. Przykryłam folią aluminiową i wsypałam groch, aby obciążyć ciasto. Włożyłam do piekarnika na ok 25 min.
W między czasie zabrałam się za pieczarki, które pokroiłam w plasterki i wrzuciłam na teflon. Tak smażyły się do wyparowania płynu. Przyprawiłam solą i pieprzem. Przełożyłam do miseczki i odłożyłam na bok.
Następnie na rozgrzaną oliwę wrzuciłam cebulę i kurkumę, po chwili dodałam cukinię i smażyłam całość 5 min. Odłożyłam na bok.
Sos: jajka rozbiłam do miski, dodałam śmietankę, ser, tymianek, pieprz i sól. Wymieszałam na gładką masę.
Wyciągnęłam ciasto z piekarnika i pokroiłam pomidorki daktylowe w plasterki.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam do chrupkości wędzoną szynkę. Uwielbiam w takiej formie dodawać ją również do makaronów.
Ciasto kolejno wypełniam składnikami. Na dno układam pieczarki, dalej cukinia z cebulką. Zalewam wszystko sosem i całość dopełniam dodatkami. Pomidorkami i chrupiącą szynką. I hops do piekarnika na ok. 30-40 min w temp. 200 stopni. (ja musiałam trzymać dłużej, mam stary piekarnik i wszystko dłużej się robi)
Tarta wyszła przewyśmienita! Musicie koniecznie wypróbować!!!
