Wykonanie
Człowiek z dnia na dzień się rozwija.Przepis z cyklu - mój pierwszy raz. Wcześniej nie miałam okazji jej robić, przypuszczam że powodem był brak odpowiedniej formy. Jednak gdy już ją mam, nie mogłam się wykręcić i z chęcią pobiegłam do kuchni!
Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego4 plasterki
szynki wędzonejkilka
pomidorków daktylowych50 dag
pieczarek1,5
cukinii1
cebulapół łyżeczki
kurkumyoliwa z oliwekmasło do wysmarowania formySosik:3
jajkaser żółtyświeży
tymianekser harceński (opcjonalnie)150ml
śmietanki krmówkipieprz,
sólCiasto francuskie rozwałkowałam i przeniosłam na wysmarowaną
masłem formę. Przykryłam folią aluminiową i wsypałam
groch, aby obciążyć ciasto. Włożyłam do piekarnika na ok 25 min.
W
między czasie zabrałam się za
pieczarki, które pokroiłam w plasterki i wrzuciłam na teflon. Tak smażyły się do wyparowania płynu. Przyprawiłam
solą i
pieprzem. Przełożyłam do miseczki i odłożyłam na bok.
Następnie na rozgrzaną
oliwę wrzuciłam
cebulę i
kurkumę, po chwili dodałam
cukinię i smażyłam całość 5 min. Odłożyłam na bok.
Sos:
jajka rozbiłam do miski, dodałam
śmietankę,
ser,
tymianek,
pieprz i
sól. Wymieszałam na gładką masę.
Wyciągnęłam ciasto z piekarnika i pokroiłam
pomidorki daktylowe w plasterki.
Na rozgrzanej
oliwie podsmażyłam do chrupkości
wędzoną szynkę. Uwielbiam w takiej formie dodawać ją również do
makaronów.
Ciasto kolejno wypełniam składnikami. Na dno układam
pieczarki, dalej
cukinia z
cebulką. Zalewam wszystko sosem i całość dopełniam dodatkami.
Pomidorkami i chrupiącą
szynką. I hops do piekarnika na ok. 30-40 min w temp. 200 stopni. (ja musiałam trzymać dłużej, mam stary piekarnik i wszystko dłużej się robi)
Tarta wyszła przewyśmienita! Musicie koniecznie wypróbować!!!