Wykonanie
Zgodnie z prośbą Patrycji upiekłam jej tort;PZabawy miałyśmy sporo z Zosią (pomagała mi w pracy), bo jak to ja nie tykam się
biszkoptów, bo zawsze coś się w nich psuje:)Przepis na
biszkopt wzięłyśmy od mamy Zosi, krem najprostszy na świecie: kremówka,
cukier i
kakao, no i "zmutowane"
truskawki giganty kupiłyśmy w Lidlu ;) resztę znalazła się już w domu, jakaś tam posypka, szablon do wzorków i
kakao ;)Mam nadzieję, że dziewczyny nie obrażą się za to zdjęcie ale jak na razie to jedyne zdjęcie
tortu;)
BISZKOPT5
jajek3/4szkl
mąki1 łyżka
mąki ziemniaczanej3/4 szkl
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1łyża
kakao (zależy jak ciemny chcesz
biszkopt)1 łyżka
octu1 i 1/2 łyżki
wodyBiałka ubijasz na sztywna piane.Dodajesz
cukier,Dodajesz
żółtka,
Potem ocet z
woda(
woda musi być letnia).Wszystkie
mąki i proszek i
kakao mieszasz w miseczce i dodajesz do masy i na małych obrotach już mieszasz.Wlewasz do tortownicy (u mnie pierwszy raz wykorzystana silikonowa forma w kształcie koła o średnicy 23cm, wypełniona praktycznie cała) i pieczesz 30minut w 175stC.Ja piekłam
biszkopt dzień wcześniej, ponieważ mogłabym się nie wyrobić ze wszystkim po zajęciach:P Jak ciasto ostygnie można je pokroić na 3 części.KREM2 kremówki
cukier puderkakaoUbij kremówke na sztywno.Dodaj
cukier puder i odłóż trochę masy do zdobienia (jeśli ktoś chce).Dodaj
kakao i dokładnie wymieszaj.
Biszkopt pokroić na 3 części skropić spodnią część
kawa i
rumem (ja zrobiłam to w bardzo
malej ilości, bo się bałam czy wszyscy lubią) na dolną warstwę wyłożyć
konfitury lub
dżem (u mnie
morelowy) położyć kolejną warstwę przełożyć kremem położyć wierzch i całość pokryć kremem, dekoruj do woli, u mnie
truskawki przekrojone na pół, biała masa kremowa, trochę kolorowych
groszków i
kakao przesiane na szablon.