ßßß



3 duże filety z kurczaka (około 800 gramów)zestaw przyprawowy robiony samodzielnie:0,5 płaskiej łyżeczki soli1 płaska łyżeczka słodkiej papryki1/3 łyżeczki kolendry (zmielonej)0,5 łyżeczki suszonego czosnku3 szczypty sproszkowanego imbiru3 szczypty curry3 szczypty pieprzu cayenne1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)szczypta cynamonu2 szczypty kurkumy2 szczypty zmielonego kminku4 łyżki oleju lub 3 łyżeczki przyprawy do shoarmy (polecam z Kamisu, zdjęcie poniżej)4 łyżki olejusos czosnkowy na szybko:2 - 3 ząbki czosnku lub 3/4 łyżeczki suszonego200 gramów kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu greckiego1 kopiasta łyżka majonezusól, czarny pieprz2 szczypty cukruPrzyprawy dokładnie wymieszać z olejem.Jeśli nie dysponujecie tyloma rodzajami przypraw możecie użyć gotowej mieszanki, polecam tą, nie ma niej zbędnych dodatków i uważam, że jest najbardziej "prawdziwa".
Składniki na sos czosnkowy dokładnie wymieszać ze sobą, odstawić do lodówki by się "przegryzły".Mięso pokroić na małe kawałki, wymieszać z marynatą, włożyć do miski, przykryć folią śniadaniową, odstawić na kilka - kilkanaście godzin do lodówki (na przykład na noc).Po upływie tego czasu mięso wyłożyć na patelnię i usmażyć (nie dodawać już tłuszczu).
W międzyczasie upiec frytki i przygotować surówkę ( u mnie najzwyklejszy miks sałat z dodatkiem pomidora).Mięso i surówkę na talerzach polać przygotowanym uprzednio sosem, podawać na przykład z frytkami, smacznego !