Wykonanie

Pasztety to mój konik :)A ten robimy przy okazji rosołu, czyli dwie potrawy za jednym zamachem.Przyjemnie i prosto.


Składniki:90 dag skrzydła z
indyka90 dag
filetu z kurczakawłoszczyzna na rosół +cebula (i
przyprawy:
sól,
pieprz liść laurowe,
ziele angielskie,
lubczyk,
czosnek)25 dag
wątróbki drobiowej3
jajka1 szklanka rosołu1,5 łyżki
kaszki kukurydzianej
przyprawy:
majeranek,
tymianek,
sól pieprzMięso myjemy zalewamy
wodą (ok. 3- 4 l ) dodajemy
włoszczyznę oraz jedna
cebulę opaloną nad palnikiem i
przyprawy. I gotujemy rosół. Gdy
mięso będzie mięciutkie wyjmujemy je i studzimy. W międzyczasie w szklane rosołu gotujemy
wątróbkę ok 3 -4 minut (należy ją wcześniej oczyścić). Następnie do rosołu po
wątróbce wrzucamy
kaszkę kukurydzianą i gotujemy ok 20 minut często mieszając,
kaszka lubi przywierać do garnka. Całość studzimy.
Mięso oddzielamy od kości i wrzucamy do blendera wraz z
wątróbką i
kaszką kukurydzianą, jedną
marchewką z rosołu i
cebulą z rosołu, miksujemy ok 3 minut następnie przyprawiamy i znów miksujemy ok minuty, próbujemy, pasztet musi być porządnie przyprawiony. Następnie dodajemy
jajka i miksujemy ok. 5 minut. Aż stanie się gładki. Pasztet ma luźną konsystencje, ale tym się nie przejmujemy bo podczas pasteryzacji stężeje. Możecie od razu przełożyć do słoików ja na tym etapie dzielę porcje do dwóch misek i do jednej dodaję dwie łyżki posiekanego
koperku a do drugiej
suszone pomidory z
czosnkiem i
bazylią (firmy Kamis). Przełożyć do wyparzonych słoików o pojemności 230 ml i pasteryzować przez 30 minut przez 3 dni. Następnie przechowywać pasztet w chłodnym miejscu. Ja trzymam w lodówce.Kilka słów o pasteryzacji:Słoiki z pasztetem przekładamy do garnka wyłożonego bawełnianym ręcznikiem. Nalewamy
wody o 3/4 wysokości słoików. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania się
wody. Garnek przykrywamy pokrywką.Pasteryzacja jednokrotna przydatność pasztu ok.1 miesiąc.Pasteryzacja dwukrotna przydatność pasztetu ok. 3 miesiące.Pasteryzacja trzykrotna przydatność pasztetu ok. 6 miesięcy.
