Wykonanie
Mój domowy i osobisty Degustator bardzo pochwalił dziś sos, w którym podałam
polędwiczki wieprzowe. Rzeczywiście i ja przyznaję, że był niezwykle smaczny, wyrazisty w smaku, dość pikantny, ale jednocześnie i w jakiś sposób łagodny. Był gęsty pomimo że nie zagęszczałam go
mąką, sprawiła to spora ilość drobniutko posiekanej
cebuli, która praktycznie się w trakcie duszenia rozpadła. Taki sos świetnie pasuje do
mięs, nie muszą to oczywiście być
polędwiczki.
Składniki :0 , 5 kg polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w plastry grubości ok. 1 cm2 średnie
cebule1 szklanka
bulionu mięsnego1 ząbek
czosnku0,5 szklanki słodkiej
śmietanki 30%1 łyżeczka
musztardy miodowej1-2 łyżeczki
chrzanu0,5 łyżeczki suszonego
majerankusól, świeżo zmielony
czarny pieprz2-3 łyżki
olejuPrzygotowanie :
Polędwiczki oprószam
solą i
pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzewam
olej, krótko obsmażam
mięso - powinno się lekko zarumienić. Dodaję posiekaną drobno
cebulę i
majeranek, smażę chwilę razem, by
cebula się zeszkliła. Dolewam
bulion, przykrywam i na małym ogniu duszę
mięso ok. 20 minut.
Bulion powinien wyparować mniej więcej w połowie. Dolewam
śmietankę, dodaję
musztardę i
chrzan wg uznania, dodaję też przeciśnięty przez praskę
czosnek. Duszę wszystko jeszcze ok. 10 minut na małym ogniu. Doprawiam sos do smaku
solą i
pieprzem.Przepis autorski.