Wykonanie
Flaki albo się kocha, albo nienawidzi. Ja je uwielbiam i nie przeszkadza mi ich pochodzenie, gdyż dobrze przygotowane są prawdziwym rarytasem.
Na dwie porcje:0 , 5 kg flaków wołowych1
marchewka1
pietruszkamały kawałek
selera2
kostki rosołowe (lub 3 szklanki prawdziwego rosołu, lub
bulionu)5 listków laurowych5 ziaren
ziela angielskiego3 ząbki
czosnkugałka muszkatałowa
majeranekmagiisól,
pieprz2 łyżki
olejuFlaki należy zalać
woda i gotować 10 minut, następnie
wodę odlać, zalać świeżą i jeszcze raz gotować. Dla pewności pozbycia się przykrego zapachu czynność tą należy wykonać 3
razy.Do garnka wlać 3 szklanki
wody (lub rosół), włożyć
kostki rosołowe, wszystkie
przyprawy i flaki. Gotować do miękkości flaków.Warzywa zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć do miękkości na
oleju, następnie dodać do flaków, wraz z zmiażdżonym
czosnkiem. Można dodać
śmietanę. Podawać z
pieczywem.