Wykonanie
Przepis na to ciasto znalazłam na jakiejś anglojęzycznej stronie, receptura wydała mi się na tyle ciekawa, że postanowiłam ją wypróbować. Pełne zaskoczenie i sukces. Ciasto w swej konsystencji i smaku jest inne niż pieczone na
mące, a
syrop cytrynowy i
jogurt sprawia, że jest bardzo wilgotne i mimo to pulchne. Gorąco polecam Wam ten przepis. Następnym razem przygotuje ciasto z
syropem pomarańczowym.
Syrop:1 szklanka
wody3/4 szklanki
cukru pudrusok z 1
cytrynyCiasto1 szklanka
kaszki manny1/2 szklanki
cukru1 1/2 szklanki
jogurty typu greckiego1/2 szklanki
oleju roślinnego3
jajka3 łyżki
mąki1
cukier waniliowy1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotować
syrop:
Wodę zagotować z
cukrem, dodać
sok z cytryny i odstawić do wystudzenia.
Żółtka ubić z
cukrem, dodać
kaszkę,
jogurt,
mąkę ,
olej,
proszek do pieczenia i
sodę, wszystko dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i piec w 170 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie otworzyć lekko drzwiczki i pozostawić przez około 15 minut ciasto w ciepłym piekarniku. Następnie wyjąć ciepłe ciasto i równomiernie wylać na całą powierzchnie
syrop cytrynowy. Ciasto nawet ciepłe doskonale się kroi i takie smakuje najlepiej.Ciasto dokładnie i szczelnie zapakować w folię aby nie straciło wilgoci.