ßßß
Składniki:500 – 700 g malin1 łyżeczka proszku do pieczenia4 jajka8 łyżek wody16 łyżek oleju1 opakowanie cukru waniliowego (lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego)1 ½ szklanki cukru3 szklanki mąkicukier puder do posypaniaWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać cukry i ubijać przez kilka minut robotem na najwyższych obrotach. Kiedy jajka będą już puszyste, a cukier się rozpuści dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i nadal ubijać, na mniejszych obrotach. Następnie wlewać wodę i olej nie przerywając ubijania. Kiedy masa będzie już jednolita przelać ją do tortownicy. Wyrównać łyżką, a na wierzchu ułożyć maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 – 60 minut (do suchego patyczka). Ciasto przestudzić i ewentualnie posypać cukrem pudrem.