Wykonanie
Pisałam już wiele
razy, że ciasto ucierane należą do tych ulubionych u nas w domu. Po sezonie
truskawkowym pora więc na ucierańca z
malinami. Ciasto bez
mleka i
masła, więc idealne dla tych, którzy nie mogą
nabiału (ale mogą
jajka). Ciasto wyszło puszyste, idealne na popołudnie. Przepis pochodzi z dodatku „Gotuj krok po kroku. Ciasta.” Nr 2/2015
Składniki:500 – 700 g
malin1 łyżeczka
proszku do pieczenia4
jajka8 łyżek
wody16 łyżek
oleju1 opakowanie
cukru waniliowego (lub 2 łyżki domowego
cukru waniliowego)1 ½ szklanki
cukru3 szklanki
mąkicukier puder do posypaniaWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia.
Jajka wbić do miski, dodać
cukry i ubijać przez kilka minut robotem na najwyższych obrotach. Kiedy
jajka będą już puszyste, a
cukier się rozpuści dodawać stopniowo
mąkę z proszkiem i nadal ubijać, na mniejszych obrotach. Następnie wlewać
wodę i
olej nie przerywając ubijania. Kiedy masa będzie już jednolita przelać ją do tortownicy. Wyrównać łyżką, a na wierzchu ułożyć
maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 – 60 minut (do suchego patyczka). Ciasto przestudzić i ewentualnie posypać
cukrem pudrem.