ßßß
Ciasto przez wszystkich chyba znane, a przynajmniej z nazwy :) hmm nie wiem skąd mam przepis, ale piekłam według niego już kilka razy i to w różnych blaszkach, zarówno podłużnych babkowych, jak i okrągłych. Zawsze wychodziła pyszna :) Zaletą zebry i tego typu innych ciast jest to, że można je dość długo przechowywać :)Ciasto:5 jajek2 1/2 szklanki mąki (+3 łyżki)1 1/2 szklanki cukru1 szklanka wody1 szklanka oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowy3 łyżki kakaoJajka zmiksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy na przemian po 2 łyżki: mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, wody i oleju. Tak na przemian, do chwili aż zabraknie nam składników. Całość ciasta dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej 3 łyżki mąki. Każdą z części dobrze jeszcze raz mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, a następnie robimy łyżką naprzemiennie pasy, raz biały, raz czarny. Najlepiej jest do każdego koloru mieć osobną łyżkę. Gdy dno blaszki jest już pełne, możemy lać ciastem po dłuższych brzegach blaszki, wówczas ciasto spłynie i powstanie ładny wzorek :)Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 90 minut.Smacznego :)
R E K L A M A