Wykonanie
Ciasto przez wszystkich chyba znane, a przynajmniej z nazwy :) hmm nie wiem skąd mam przepis, ale piekłam według niego już kilka
razy i to w różnych blaszkach, zarówno podłużnych babkowych, jak i okrągłych. Zawsze wychodziła pyszna :) Zaletą zebry i tego typu innych ciast jest to, że można je dość długo przechowywać :)Ciasto:5
jajek2 1/2 szklanki
mąki (+3 łyżki)1 1/2 szklanki
cukru1 szklanka
wody1 szklanka
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cukier waniliowy3 łyżki
kakaoJajka zmiksujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym, następnie dodajemy na przemian po 2 łyżki:
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia,
wody i
oleju. Tak na przemian, do chwili aż zabraknie nam składników. Całość ciasta dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy
kakao, do drugiej 3 łyżki
mąki. Każdą z części dobrze jeszcze raz mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy
bułką tartą, a następnie robimy łyżką naprzemiennie pasy, raz biały, raz czarny. Najlepiej jest do każdego koloru
mieć osobną łyżkę. Gdy dno blaszki jest już pełne, możemy lać
ciastem po dłuższych brzegach blaszki, wówczas ciasto spłynie i powstanie ładny wzorek :)Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 90 minut.Smacznego :)
R E K L A M A