ßßß Cookit - przepis na Racuchy jogurtowo-dyniowe z maki orkiszowej

Racuchy jogurtowo-dyniowe z maki orkiszowej

nazwa

Wykonanie

Słodkie, delikatne, o pięknym kolorze racuszki to świetny podwieczorek. Można je podać z przeróżnymi dodatkami; cukier puder, ulubione powidła czy bita śmietana będą z nimi smakowały cudownie ;)
Łatwe do zrobienia i szybkie.
Zapraszam na popołudniową przekąskę :)
Składniki:
2 pełne łyżki musu z pieczonej dyni, przepis tutaj
1 jajko
2 pełne łyżki gęstego jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżka mąki orkiszowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
Dodatkowo:
powidła z dyni z wanilią i cytryną, przepis tutaj
Przygotowanie:
W miseczce mieszam mus z dyni z jajkiem i jogurtem, dodaję oba cukry, proszek do pieczenia i mąkę orkiszową, mieszam dokładnie. Na rozgrzanej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i łyżką wykładam racuchy, smażę je na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony, po czym przekładam na ręcznik papierowy do odsączenia. Podaję ciepłe z cukrem pudrem lub z dowolnymi powidłami (u mnie powidła z dyni z wanilią).
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/10/racuchy-jogurtowo-dyniowe-z-maki.html