Wykonanie
I wszystko zawarte jest w nazwie... proste...
cytrynowe.... z dodatkiem
jogurtu i baaardzo smaczne. Bez kremu,
dżemu,
owoców, zupełnie zwyczajne, takie do popołudniowej
herbatki.Wilgotne - przez dodanie
oleju, delikatne od
jogurtu i pachnące
skórką cytrynową...Składniki:2 1/2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru1 łyżka drobno startej
skórki z cytryny3/4 op.
jogurtu greckiego (400g)1/2 szkl.
oleju roślinnego2 duże
jajka1/2 łyżeczki
wanilii lub
cukru waniliowegokilka kropli
aromatu cytrynowegoWykonanie:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z
proszkiem do pieczenia.
Cukier ubijamy z
jajkami,
wanilią, dodając po kolei porcjami
jogurt grecki, przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
olej oraz otartą
skórkę z cytryny i
aromat cytrynowy. Dokładnie mieszamy.Przelewamy do nie dużej foremki (tortownicy), gdyż porcja nie jest zbyt duża. Pieczemy w temp.180-185st ok 50 minut, sprawdzając czy ciasto jest upieczone suchym patyczkiem.