Wykonanie
Składniki:4
jajka3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju1 i 1/2 szklanki
mąki1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniakilka kropel
olejku cytrynowego lub
waniliowegoowoceOddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier i dalej ubijając dodawać po kolei po jednym
żółtku. Wlać
olej i aromat. Wymieszać. Następnie dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i mieszać do połączenia składników.Małą blachę (u mnie 24 x 24 cm) dobrze wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na wierzch położyć
owoce. Jeśli lubimy
owoce również 'w cieście' a nie tylko 'na wierzchu' proponuję niektóre z nich wdusić troszeczkę widelcem w ciasto.Piec w temperaturze 170 ºC przez około 50 minut, aż ciasto się zarumieni i do tzw. suchego patyczka.Smacznego! :)