ßßß
Składniki (10-11 słoików ok. 500 ml):- 0,75 kg białej cebuli- główka czosnku- 5 kg cukinii- 3 kg papryki- 2 kg polnych pomidorów- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki- 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub chili- sól i pieprz- 3 łyżki oliwy



Wykonanie:Przygotowujemy sobie wszystkie warzywa. Cebulę kroimy w pióra, paprykę w sporą kostkę. Cukinie obieramy, wydrążamy i kroimy w dużą kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Czosnek siekamy drobno w blenderze. Do wielkiego garnka (musi być ogromny by wszystko pomieścić) wlewamy oliwę i na rozgrzaną wrzucamy cebulę. Jak się zeszkli dorzucamy paprykę i dusimy razem. Gdy lekko zmięknie dorzucamy cukinie, a po jakiś 10 minutach pomidory. Dodajemy wszystkie przyprawy (nie przesadźcie z solą, lepiej dosolić później) i gotujemy wszystko około 30 minut. Czas może być dłuższy ze względu na to, że przygotowujemy dużą ilość leczo. Pamiętamy o mieszaniu i ewentualnym podlaniu wodą, jeśli płynu byłoby za mało. Gdy wszystko będzie gotowe próbujemy czy smak nam odpowiada i ewentualnie doprawiamy – solą i pieprzem. Pieprzu możecie nie żałować już na początku.
Gorące leczo nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Gdy wystygną pasteryzujemy w garnku z wodą, co najmniej 20 minut od zagotowania. Wyjmujemy i stawiamy do góry dnem do spokojnego wystygnięcia. Pyszne leczo z cukinii na zimę gotowe. :)
Serdeczne pozdrowienia,Ania & Piotrek