ßßß Cookit - przepis na Leczo z cukinii – weki na zimę

Leczo z cukinii – weki na zimę

nazwa

Wykonanie

Cukiniowe dzień dobry,
U nas ferwor robienia weków trwa. A jak u Was? Co wylądowało w słoikach na zimę? My zrobiliśmy już domowy ajvar, na który przepis znajdziecie tutaj . Dziś podzielimy się kolejnym przepisem, tym razem na leczo z cukinii. Takie zapasy na zimę są bardzo cenne, bo zamykamy sobie trochę lata i wczesnej jesieni w słoikach, a potem gdy najdzie nas ochota możemy się nimi cieszyć. Co więcej wystarczy dogotować ryż lub makaron i obiad gotowy. Czasem potrzebne są takie ułatwiacze, gdy czasu brak. A jak te ułatwiacze robimy sami, wiemy co się w nich znajduje i są zdrowe. Zatem dziś przepis na leczo z cukinii w słoiki. Sprawdza nam się znakomicie. Polecamy. :)
Składniki (10-11 słoików ok. 500 ml):
- 0,75 kg białej cebuli
- główka czosnku
- 5 kg cukinii
- 3 kg papryki
- 2 kg polnych pomidorów
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub chili
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Przygotowujemy sobie wszystkie warzywa. Cebulę kroimy w pióra, paprykę w sporą kostkę. Cukinie obieramy, wydrążamy i kroimy w dużą kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Czosnek siekamy drobno w blenderze. Do wielkiego garnka (musi być ogromny by wszystko pomieścić) wlewamy oliwę i na rozgrzaną wrzucamy cebulę. Jak się zeszkli dorzucamy paprykę i dusimy razem. Gdy lekko zmięknie dorzucamy cukinie, a po jakiś 10 minutach pomidory. Dodajemy wszystkie przyprawy (nie przesadźcie z solą, lepiej dosolić później) i gotujemy wszystko około 30 minut. Czas może być dłuższy ze względu na to, że przygotowujemy dużą ilość leczo. Pamiętamy o mieszaniu i ewentualnym podlaniu wodą, jeśli płynu byłoby za mało. Gdy wszystko będzie gotowe próbujemy czy smak nam odpowiada i ewentualnie doprawiamy – solą i pieprzem. Pieprzu możecie nie żałować już na początku.
Gorące leczo nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Gdy wystygną pasteryzujemy w garnku z wodą, co najmniej 20 minut od zagotowania. Wyjmujemy i stawiamy do góry dnem do spokojnego wystygnięcia. Pyszne leczo z cukinii na zimę gotowe. :)
Serdeczne pozdrowienia,
Ania & Piotrek
Źródło:http://okiemidlonmi.blogspot.com/2015/10/leczo-z-cukinii-weki-na-zime.html